Published On: mar, Noi 2nd, 2010

Inspectoratul Scolar recunoaste ca unii profesorii nu si-au facut treaba cum trebuie

Share This
Tags

* Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Braila recunoaste ca in anul scolar trecut s-a confruntat cu unele probleme si ca in unele localitati pregatirea profesionala a cadrelor didactice a lasat de dorit, dar are mare incredere ca anul scolar care a inceput va fi mai bun.

Inspectorul scolar general, Viorel Botea s-a aratat optimist si increzator in fortele invatamantului brailean si crede ca mereu este loc de mai bine.
Printre punctele slabe enuntate si asumate de catre conducerea ISJ Braila se afla: formalismul monitorizarii si evaluarii activitatii din unitatile scolare reflectat in acordarea calificativelor, caracterul formal al documentelor elaborate, lipsa diagnozei, a planurilor operationale, a implicarii resurselor umane, materiale si informationale, a indicatorilor de performanta, a procedurilor de evaluare si monitorizare, numarul mic de asistente la clasa si lipsa planurilor de masuri, insuficienta flexibilitate, adaptabilitate si creativitatea in exercitarea functiei manageriale a directorilor unitatilor de invatamant, dar si insuficienta creativitate pedagogica a cadrelor didactice in vederea cresterii motivatiei pentru invatare a elevilor si rezultatele slabe la Evaluarea Nationala la unele scoli, mai ales cele din mediul rural sau discrepanta uneori accentuata intre rezultatele la tezele cu subiect unic si rezultatele evaluarilor curente.
In acelasi timp, conducerea ISJ da vina si pe slaba implicare a familiei ca principal partener pentru slabele rezultate ale elevilor, fiind constienta de insuficienta deschidere a unitatilor scolare, cu precadere a celor din mediul rural catre accesarea unor programe de parteneriat european.

“Constiinta trece prin stomac”

In ciuda acestor lipsuri invatamentul brailean are si puncte tari: existenta proiectelor de dezvoltare institutionala si a planurilor manageriale, aplicarea corespunzatoare a legislatiei in domeniul educatiei, aplicarea unui curriculum echilibrat prin armonizarea curriculum-ului national cu cel local, rezultate bune ale elevilor braileni la concursurile si olimpiadele scolare, procentul mare al cadrelor didactice calificate care functioneaza in judet.
Afirmatiile inspectorului scolar general sunt sustinute si de catre Valeriu Partene, liderul sindical al profesorilor care a precizat ca invatamentul brailean se face cu seriozitate.
“In judetul Braila in toate unitatile de invatamant se lucreaza cu seriozitate. As spune chiar ca cerintele au ramas toate la stacheta la care au fost sau poate unele au mai crescut. Stiu ca in cancelariile noastre este o atmosfera apasatoare pentru ca pana la urma constiinta trece prin stomac si suntem cu totii nemultumiti de reducerea veniturilor cu 25 %”, a declarat Valeriu Partene, liderul sindical al profesorilor braileni.
Problemele din invatamant nu au fost semnalate la toate scolile, ci doar la o parte. “In 85 % dintre unitatile de invatamant patrimoniul este bine gestionat si gospodarit. In plus a crescut numarul unitatilor de invatamant care intretin relatii bune si foarte bune cu autoritatile locale”, a precizat Viorel Botea.
Inspectorul scolar general spune ca inspectiile scolare sunt un indicator de calitate, dar a recunoscut ca nu a facut suficiente vizite in scoli. “Va promit ca acest lucru se va schimba si ca vom face vizite, neanuntate, in scoli. Am fost in cateva zone rurale, dar anul acesta vom merge prin scoli mai mult”, a declarat Viorel Botea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-