Published On: lun, Noi 15th, 2010

Gheorghe Bunea Stancu despre Spitalul Judetean: “Chiar daca multi vorbesc ca ne-a aruncat in brate un motan cu gheare foarte ascutite, pe termen lung este un castig”

Share This
Tags

* Aceasta este parerea presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Braila * Una dintre solutiile propuse de acesta pentru deblocarea situatiei din Sanatate  este neplata TVA-ului atunci cand se fac achizitii de aparatura medicala

“Cred ca suntem mai mult in zona teoriei si mai putin in zona pracmatica in ceea ce priveste tratamentul fata de santate. Cred ca sistemul de sanatate este bolnav si are nevoie de solutii concrete, pragmatice care sa plece de jos in sus. Cred ca sanatatea nu e ca la fotbal, toti stam pe margine sa dam solutii, ci este o chestie concreta, este la urma urmei, un subiect de interes national, de securitate nationala. Stam si ne uitam cum ne pleaca cadre medicale care au fost scolarizate pe bani publici, in sistemul nostru, care daca imi aduc aminte foarte bine era extrem de apreciat la nivel international. Medicii romani au fost foarte bine pregatiri, nu stiu daca astazi mai exista aceeasi preocupare si daca cadrele sunt la acelasi nivel. Observ ca daca vine un nou ministru al Educatiei schimba legislatia. Vreau sa fac afirmatia ca Ministerul Sanatatii cu bune si cu rele, cu acea OUG nr. 48 pe care de multe ori am criticat-o, are niste lucruri care nu sunt pe placul nostru, dar a avut curajul sa inceapa descentralizarea in sanatate”, a declarat presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.
Acesta a mai spus ca solutia aleasa de Ministerul Sanatatii de a da spitalele administratiilor locale este una extrem de buna.

“Chiar daca multi vorbesc ca ne-a aruncat in brate un motan cu gheare foarte ascutite eu cred ca cedand competentele catre administratiile publice locale, chiar daca azi ne este greu, pe termen lung este un castig, nu o pierdere”, a precizat seful CJ.

TVA-ul exclus la Sanatate

Pentru ca spitalele sa functioneze asa cum trebuie, Gheorghe Bunea Stancu crede ca ar fi mai bine sa se renunte la TVA atunci cand vine vorba de achizitii de aparatura si instrumentar medical. Totodata, seful CJ vrea ca Ministerul sa achite datoriile spitalului cele facute inainte de preluarea lui de catre CJ, chiar daca data scadenta a acestora a fost dupa data preluarii efective, in conditiile in care Spitalul Judetean de Urgenta Braila are datorii de aproape 100 de miliarde de lei vechi.
“In ultima perioada am facut fel de fel de investitii, unele se refera la partea asta de aparatura medicala si cred ca ar trebui ca TVA -ul sa nu se plateasca. Daca si la sanatate percepem TVA…. Noi nu suntem institutie care deduce TVA-ul si nici spitalul nu il poate deduce si atunci noi platim cam un sfert din aparatul respectiv care se intoarce inapoi in cosul mare la bugetul de stat”, a spus Gheorghe Bunea Stancu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-