Published On: vin, Noi 12th, 2010

Donare de organe cu cardurile de sanatate

Share This
Tags

Initial, proiectul privind distribuirea cardurilor de sanatate ar fi trebuit sa intre in viguare inca din timpul guvernarii liberale, insa acum, distribuirea acestora se va face contra cost.

“Teoretic, dupa lege ele ar putea intra in viguare in momentul in care il primesti, pentru ca legea deja prevedea ca ar fi trebuit sa fie elaborate, sau eliberate mai bine zis in 2007. Nu s-a intamplat acest lucru, dar sigur, am inteles ca se lucreaza deja, au inceput sa fie confectionate, vor fi puse in practica si vor fi functionale, vor avea termen de valabilitate”, a declarat Ion Rotaru.

Cu toate astea, legalitatea sau ilegalitatea datelor care vor fi publicate, optiunile pe care le permite acest card, urmeaza sa fie studiate. Asta deoarece, se pare ca transparenta istoricului medical al unei persoane incalca drepturile omului. Mai mult, asa cum sunt realizate cardurile la momentul actual, acestea ofera asiguratilor optiunea de a fi donatori de organe, lucru total ilegal pe teritoriul tarii noastre:”Ce n-am inteles si e o chestiune pe care vreau si eu sa o verific. Legea prevede foarte clar ce date trebuie sa contina cardul de sanatate, pornind de la datele de identificare si pana la alte informatii pe care le prevede legea. Am vazut acum o informatie undeva ca va contine inclusiv optiunea asiguratului de a fi donator de organe. Ori noi am avut mai multe legi in acest sens care au fost respinse. E o Chestiune destul de sensibila si nu vreau sa intru in argumente pentru ca sunt pro si contra, dar nu prevede legea asa ceva, si nimeni nu poate sa ia o hotarare decat daca se modifica legea”, a adaugat senatorul social-democrat, Ion Rotaru.

Comentarii

comentariu

About the Author

-