Published On: vin, Noi 12th, 2010

Doctorul Cotoiu a vrut sa se opereze singur de cancer

Share This
Tags

Doctorul Petre Cotoiu s-a „brailanit”, asa cum ii place sa spuna, in urma cu 54 de ani, cand, proaspat absolvent, s-a alaturat corpului chirurgilor braileni, la acea data in numar de… sase! De atunci si pana astazi, dr. Petre Cotoiu a operat 40.000 de oameni, unele dintre ele in premiera, asa cum a fost operatia de revalvulare a venei poplitee:” Am luat o bucata de vena de la antebrat si am plantat valvula la gamba piciorului cu sindromul posttrombonic. In urma acestei operatii pe care nu o mai facuse nimeni in Romania am fost chemat in Italia, la Aosta pentru a le explica doctorilor de acolo tot ce trebuie sa stie despre operatia de revalvulare a venei poplitee”, isi aminteste dr. Cotoiu. Tot la capitolul „premiere” se inscrie si incercarea celebrului chirurg de a se opera singur, acum 20 de ani, de cancer la tiroida, operatie finalizata insa la Bucuresti de catre dr. Dan Radulescu. Zecile de mii de operatii l-au pus de foarte multe ori in situatii dificile, asa cum s-a petrecut atunci cand a operat timp de cinci ore sau cand a trebuit sa salveze viata unui bebelus nascut cu doar opt ore in urma. „Cinci ore a durat cel mai mult o operatie pe care am facut-o unui pacient fumator, fiind si cea mai grea interventie pe care am avut-o in care am facut o inlocuire de artere cu vene la membrele inferioare. Cel mai tanar pacient pe care l-am operat a fost un nou nascut de opt ore, care m-a emotionat puternic, a avut o artrezie de perete abdominal in care se afla o parte din ficat”, afirma dr. Cotoiu, care recunoaste ca celebra revista The American Jurnal of Surgery, la care a fost abonat 14 ani, i-a inspirat cariera.

Urmasii dr. Cotoiu nu i-au calcat pe urme, cei trei copii alegand altfel de cariere. „Am trei copii, doi baieti si o fata. baiatul cel mare a facut un an de Medicina dar in cele din urma  a renuntat, pe motiv ca nu-i place, si s-a inscris la Facultatea de Litere in Bucuresti, in prezent lucreaza la Radio Romania International. Fata locuieste in California, iar baiatul cel mic este masterand in psihologie”, spune cu o urma de regret in glas dr. Petre Cotoiu.

Un om complet, care opereaza la o varsta la care altii au iesit de multa vreme la pensie, dr. Cotoiu povesteste ca a condus o echipa de dansuri populare in facultate, a jucat tenis 25 de ani, a facut turism montan, dar si ca detine o colectie consistenta de muzica simfonica si asculta aproape tot timpul Radio Romania Muzical.

Dr. Petre Cotoiu va opera ultimul pacient anul acesta, in decembrie, deoarece a hortarat ca isi va incheia activitatea de chirurg la sfarsitul anului, atunci cand se va finaliza si contractul cu Spitalul  Judetean de Urgenta Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-