Published On: vin, Noi 12th, 2010

Diana Tusa vrea vot deschis in Parlament prin mijloace electronice sau apel nominal

Share This
Tags

* Deputatul liberal Diana Tusa este ingrijorata de modul in care s-a trecut la legalizarea furtului si coruptiei in Parlament * Aceasta sustine ca actuala majoritate parlamentara PDL-UDMR prin atitudine si comportamentul reprezentantei lor, presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sapa la temelia acestei institutii.
“Modalitatea prin care s-a adoptat Legea pensiilor, in sedinta condusa de Roberta Anastase in care 80 de voturi exprimate au fost egale cu 170 declarate, constituie o frauda pentru care presedintele Camerei Deputatilor trebuie sa raspunda prin demisie si in fata justitiei. Ceea ce s-a intamplat in Parlamentul Romaniei nu poate fi sters cu buretele doar prin simpla reintoarcere a legii pensiilor in Parlament. Furtul a devenit metoda de lucru in parlament sub conducerea PDL-UDMR, acest lucru trebuie sanctionat, noi refuzand sa fim partasi la furarea democratiei din Romania. In ultima perioada PDL a hotarat sa incerce musamalizarea furtului Robertei Anastase prin mimarea intentiei de modificare a Regulamentului, lideri importanti ai acestui partid declarand de mai multe ori ca doresc corectarea modalitatii de vot din Camera Deputatilor”, a declarat deputatul Diana Tusa.
In plus aceasta spune ca parlamentarii liberali vor intreprinde o serie de actiuni pentru stoparea fraudei printre acestea fiind: depunerea unui proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor in sensul eliminarii modalitatii de vot deschis prin ridicarea mainii si a numararii abuzive, votul deschis prin ridicarea mainii a provocat nenumarate discutii in plenul Camerei Deputatilor, acesta fiind contestat, atat de putere, cat si de opozitie.
“Propunerea noastra este ca votul deschis sa se exprime  doar prin mijloace electronice sau apel nominal, astfel incat sa existe un control strict asupra prezentei. Scandalul politic cauzat de votul pe marginea Legii pensiilor a fost cel mai contestat tocmai din acest motiv, aducand grave prejudicii de imagine institutiei poporului, respectiv Parlamentului. Astfel, prin modificarea art. 123 din Regulamentul Camerei Deputatilor, ne propunem eliminarea oricaror proceduri de natura sa puna sub semnul intrebarii corectitudinea votului si implicit vointa politica exprimata de catre reprezentantii cetatenilor in Parlamentul Romaniei. Mult clamata reforma pe care ne-o propune PD-L in materia procedurilor parlamentare constituie de fapt o forma mascata de desfiintare a Parlamentului si de subjugare a vointei populare”, a declarat Diana Tusa.
Initiativa PDL prevede ca „In situatia in care Biroul Permanent nu se întruneste sau ori de cate ori este nevoie, Presedintele Camerei Deputatilor supune plenului Camerei programul de lucru si ordinea de zi, in vederea adoptarii acestora”. De asemenea, presedintele Camerei va exercita si atributiile de la art. 31, 69 şi 86 – adica tocmai atributiile Comitetului liderilor si ale Biroului Permanent, mai spune deputatul liberal.
“Cu alte cuvinte se mareste puterea, aproape discretionara a celei care deja este acuzata de furt. Se da hotului puterea de a fura mai mult si legal. Deblocarea lucrarilor Camerei Deputatilor nu constituie obiectivul actualei majoritati parlamentare, din aceste propuneri de modificare  reiese de fapt scopul lor ascuns, acela de a instaura o modalitate  discretionara de conducere a Parlamentului. Demersul lor ne duce inevitabil cu gandul la perioada de dinainte de ”89 cand in Marea Adunare Nationala nu exista opozitie, nu exista dezbatere, iar „consensul” reprezentantilor poporului era vointa conducatorului suprem”, a conchis Diana Tusa.

Comentarii

comentariu

About the Author

-