Published On: lun, Noi 29th, 2010

CLM a decis: Magazinele de etnobotanice trebuie sa dispara din oras

Share This
Tags

* Consilierii locali municipali au fost de acord cu proiectul nou introdus pe ordinea de zi privind reglementarea conditiilor de punere pe piata a unor plante, produse si substante asimilate plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante sau psihotrope pe teritoriul administrativ al Municipiului Braila

In aceasta dimineata, pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local Municipal (CLM) a fost introdus un nou proiect, cel privind reglementarea conditiilor de punere pe piata a unor plante, produse si substante asimilate plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante sau psihotrope pe teritoriul administrativ al Municipiului Braila. Consilierii au votat favorabil acest proiect, cu totii fiind constienti de impactul deciziei pe care au luat-o astazi.
“Cred ca este putin probabil ca noi sa nu votam acest proiect, care este in interesul comunitatii, in interesul tinerilor, astazi avem chiar o vizita din partea Ligii studentilor. Ce ne determina pe noi sa mai stam acum? Expunerea de motive este pertinenta pentru toti. Galatiul a facut deja aceste lucru, astazi este Bucurestiul cu Sectorul 1. Vedem la televizor ce se intampla si care este tragedia in urma consumarii acestor produse de catre tineri. Este un proiect de hotarare firesc, normal. Cred ca toti trebuie sa votam, este in interesul comunitatii noastre”, i-a indemnat pe membrii CLM, consilierul Vasile Varga inainte de vot.
Tot inainte de vot consilierul municipal Doru Damian a sustinut o scurta prezentare a proiectului si le-a explicat membrilor consiliului ca indiferent de decizia instantelor de judecata, daca se va ajunge acolo, proiectul nu trebuie sa moara, ci trebuie revigorat si sustinut.
“Am discutat inclusiv cu reprezentantii bisericii si va comunic ceea ce mi-a spus parintele Sima, preot paroh la Manastirea “Sf. Pantelimon” de la Lacu Sarat, ca in aceasta toamna a vazut acolo foarte multi copii cu probleme care consumau plante etnobotanice. Pe langa ceea ce ne spun medicii de la Spitalul de Urgenta, cadrele didactice, aceasta hotarare trebuie aplicata de urgenta. Eu in expunerea de motive mi-am dorit sa apara si niste sanctiuni contraventionale pentru cei care fac aceasta treaba. Vom aproba proiectul de hotarare asa cum a fost el prezentat, dar in ceea ce ma priveste, si voi discuta si cu ceilalti colegi, dupa trei luni de zile, dorim o analiza a acestei activitati si daca dupa aceasta perioada constatam ca sanctiunile prevazute in proiectul de hotarare nu sunt suficiente, atunci vom impune de urgenta sanctiuni contraventionale pentru ca numai de bunavoie acesti oameni nu vor inchide magazinele. Pe de alta parte imi doresc foarte tare ca aceasta hotarare sa nu fie atacata la instantele de judecata. Daca se va intampla acest lucru si va fi suspendata, va rog sa reluam aceasta hotarare. Imi exprim speranta ca institutiile abilitate ale statului vor face tot ce este posibil sa sprijine aceasta initiativa astfel incat sa limitam raspandirea lor, dar si consumul pe teritoriul municipiului Braila”, a declarat Doru Damian.

Peste 60 de consumatori declarati

Si primarul Aurel Simionescu a adus in atentia celor prezenti cateva dintre declaratiile sustinatorilor acestui proiect.
“Directia de Sanatate Publica ne vorbeste de faptul ca de la inceputul anului 2010,  49 de persoane au consumat etnobotanice si au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta. Numai in luna ocotmbrie au fost sapte persoane. La Spitalul de Psihiatrie s-au prezentat in aceeasi perioada 12 persoane, din care patru au fost internate, restul refuzand internarea. Deci avem peste 60 de persoane. Avand in vedere efectul nociv asupra starii de sanatate a populatiei tinere, persoanele consumatoare de asa zise “droguri usoare” vor deveni in timp viitori dependenti cronici de droguri grele – heroina, hasis, cu consecinte ulterioare – coma, deces. Fundatia “Lumina” propune ca aceste magazine sa fie inchise sau amplasate in zone indepartate de locurile unde copiii si tinerii isi desfasoara activitatea si isi petrec timpul liber. Inspectoratul Scolar Judetean ne cere sub semnatura inspectorului scolar general Viorel Botea acelasi lucru. Liga studentilor de la Facultatea de Inginerie Braila ne spune “speram ca ne-am facut intelesi si ca se vor lua masurile cele mai potrivite cu privire la vanzarea acestor plante etnobotanice”. Acelasi indemn vine si de la Consiliul Local al Tinerilor Braila. Colegiul National “Gheorghe Munteanu Murgoci” a desfasurat un sondaj de opinie in randul elevilor privind comercializarea produselor etnobotanice, au fost chestionati elevi din 23 de clase, iar concluzia – nu au fost de acord cu functionarea si comercializarea produselor etnobotanice. Acestea sunt doar cateva dintre interventiile care au determinat pana la urma un punct de vedere ceva mai radical din partea noastra, acela de a interzice in municipiu vanzarea acestor produse”, a declarat edilul sef.
Proiectul prevede interzicerea functionarii in municipiul Braila a societatilor comerciale, asociatiilor familiale, persoanelor fizice autorizate, care au ca scop comercializarea prin magazine, chioscuri, si a oricaror alte incinte, indiferent de denumirea acestora, a plantelor/semintelor/substantelor/preparatelor de orice natura, ce fac parte din categoria celor intrate in vocabularul uzual ca “etnobotanice” ori asimilate acestora, cu caracter halucinogen, euforic, sedativ, stupefiant sau psihotrop, altele decat cele reglementate prin Legea nr. 143/2000, Legea nr. 339/2005, OUG nr. 6/2010, ori alte acte normative aflate in vigoare, in orice forma ar fi prezentate, ambalate, cat si simpla lor detinere de catre persoanele fizice, pe o raza de cel putin 1.000 m, fata de scoli, licee, grupuri scolare, institutii de invatamant superior, cluburi ale copiilor si elevilor, biblioteci, terenuri si sali de sport, parcari si locuri de agrement, cinematografe, biserici si alte institutii de cult, gradinite, camine de copii, tabere scolare, case de cultura, cantine, piete, targuri, oboare, aflate in functiune ori care urmeaza a se construi – conform documentatiilor de urbanism aprobate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-