Published On: sâm, Noi 13th, 2010

Alerta: Pleaca medicii buni, raman cei slab pregatiti

Share This
Tags

* Exodul medicilor si situatia critica in care a ajuns sistemul de sanatate romanesc nu par a fi subiectele arzatoare pentru mai marii din Sanatate * Prezenti la Braila la reuniunea Comisiei pentru Sanatate Publica a Senatului, reprezentantii Ministerului Sanatatii si cel al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au venit nepregatiti * Managerii spitalelor brailene au primit raspunsuri evazive, iar reprezentantii celorlalte structuri medicale din teritoriu au fost indrumati sa trimita in scris nemultumirile si sugestiile

Comisia pentru Sanatate Publica a Senatului s-a intalnit pentru prima data in teritoriu. Prima oprire a fost la Braila. Initiativa presedintelui acestei comisii, Ion Rotaru, nu a avut rolul scontat, mai ales ca marii absenti ai intalnirii au fost ministrul Sanatatii, Attilla Cseke si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Nicolae Duta. Reprezentantii acestor institutii s-au multumit sa asculte problemelor cu care se confrunta cei din teritoiu pe acest segment, sa raspunda evaziv la cateva intrebari si chiar sa critice.

Una dintre problemele arzatoare ale momentului, ridicata de cei prezenti a fost exodul medicilor. Medicii si asistentele bune pleaca, cei care raman sunt cei slab pregatiti. Acesta este parerea dr. Mihail Iugulescu, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Braila. Medicul a sustinut in fata Comisiei pentru Sanatate Publica a Senatului, ca incet, dar sigur, doar personalul slab pregatit va mai ramane in oras.

“Trebuie sa constientizam ca pleaca cei buni si noi ramane cu prostii incet, incet. Daca va imbolnaviti va ganditi la cine  sa va duceti. Calitatea invatamantului a scazut foarte mult. Mi-au plecat fetele bune din blocul operator, Ne inecam foarte tare, iar salvarea inseamna o revolutie in sistemul sanitar. Este un mare pas ca se recunoaste ca suntem prost finantati. Consiliul Judetean ne-a luat cu bratele deschise, ne-a ajutat, dar nu ne va putea scoate din dezastru”, a declarat Mihai Iugulescu.
Mai mult, acesta a tinut sa le explice membrilor comisiei ca eforturi se fac la nivel local pentru deblocarea situatiei, dar acestea nu sunt suficiente pentru un sistem bolnav, aflat in moarte clinica.

“S-au facut investitii, avem aparatura moderna, dar avem de semnat niste acte pe masa si buget nu avem. Ce facem? Le semnam si daca vine un control cine ne scoate pe noi de la puscarie  pentru deturnare de fonduri? Putem semna fara a avea buget? Va spun cat se poate de serios in spitalele din Romania se moare cu zile. Se mai intampla din cand in cand si mici bucurii, dar sa asteptam o rectificare de buget si sa credem ca ne va salva, asta este o mare prostie”, a spus directorul medical de la Spitalul Judetean de Urgenta Braila.

Disperare

Si managerul spitalului i-a intrebat cu disperare pe cei prezenti ce poate face in situatia in care nu are buget si are “pe birou comenzi de patru miliarde de lei vechi pentru medicamente si un miliard si jumatate de lei vechi pentru materiale sanitare. In calitate de manager ce fac?”.

Oficialii s-au multumit sa ridice din umeri si chiar sa arate cu degetul pe managerul aflat intr-o situatie disperata.

“Cati bani aveti acum in cont? Trebuie sa veniti cu propuneri, cu idei pentru a aduce bani. Noi ne dorim sa avem idei si proiecte la Casa. Casa este permanent deschisa pentru discutii. In acest moment Casa este o palnie de bani”, a sustinut reprezentantul Casei Nationale de  Asigurari de Sanatate, Marius Filip.

“Inecul” sistemului sanitar este recunoscut si de senatorul Paul Ichim, membru al comisiei, care a explicat ca din punctul sau de vedere Ministerul Sanatatii greseste atunci cand sustine ca face reforma in sistem. Acesta a spus ca de fapt este vorba de “rationalizare si inec”.

Reprezentantii medicilor se revolta

Dr. Octavian Georgescu, presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania il contrazice pe reprezentantul Casei si pe secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Cristian Irimie, in ceea ce priveste comunicarea si usile deschise.

Dr. Georgescu a explicat ca a incercat in repetate randuri sa ajunga la usa directorilor acestor institutii pentru a le explica cum stau lucrurile si ca mereu se izbeste de cate un obstacol.

In replica, reprezentantul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a promis ca-l va duce “de mana” pe medicul Octavian Georgescu la directorul Casei daca doctorul va veni la usa acestuia. In plus acesta a precizat ca daca medicul ar fi venit personal si ar fi batut la usa cu pricina plangerile sale ar fi fost de mult in atentia mai marelui Casei.

Si Cristian Irimie a tinut sa precizeze ca personalul medical este migrant. “In Franta in 2009 erau peste 8.000 de medici straini, 16 % din Belgia. Nu cred ca belgienii pleaca pentru ca nu le este bine in tara lor”, a afirmat acesta.

Risc major pentru securitatea nationala

Asa catalogheaza Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei situatia sistemului sanitar romanesc.

“Exodul medicilor este una dintre cele mai severe crize cu care ne confruntam. Pleaca oameni si din alte sectoare de activitate, dar aici este si mai rau. OMS are un standard care spune ca daca dintr-o tara pleaca 2 % din oamenii din sistem, Guvernul trebuie sa instaureze alerta rosie, fiind un risc pentru securitatea nationala. Conform ultimelor estimari, Romania a pierdut 4 % din cadrele medicale. Daca nu facem ceva ne vom trezi intr-o situatie si mai rea”, a declarat Mircea Geoana care a adaugat ca aceasta comisie intrunita la Braila este una de elita care ar putea sa declanseze o adevarata reactie in lant pentru rezolvarea problemelor sistemului sanitar romanesc.

Comentarii

comentariu

About the Author

-