Published On: lun, Noi 22nd, 2010

Ajutorul de incalzire a locuintei nu se acorda detinatorilor de barci sau celor cu depozite bancare mai mari de 3.000 de lei!

Share This
Tags

* Cererile pentru acordarea ajutorului de incalzire a locuintei se primesc in locuri diferite, in functie de tipul de incalzire * Atentie insa, fata de anul trecut, in acest an au fost introduse cateva noi reguli care duc, potrivit estimarilor autoritatilor la un numar mai mic de beneficiari

Guvernul a introdus cateva modificari in ceea ce priveste acordarea ajutorului de incalzire a locuintei pe perioada sezonului rece 1 noiembrie 2010 – 31 martie 2011. Astfel, nu vor mai beneficia de acest tip de ajutor familiile persoanele care desi obtin venituri mai mici de 615 lei /luna pe membru de familie si care au in proprietate: cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu sau alte imobile aflate in proprietate – cu exceptia locuintei de domiciliu, mijloace de transport – autoturisme care depasesc 1.600 cmc, autoutilitare, autocamioane de orice fel si remorci, salupe, barci cu motor, scutere de apa, iahturi, autobuze, microbuze – cu exceptia mijloacelor de transport adaptate ale persoanelor cu handicap, utilaje agricole, depozite bancare de peste 3.000 de lei, terenuri care depasesc 1.000 de mp in zona urbana.
Brailenii care doresc sa beneficieze de acest tip de ajutor trebuie sa completeze o lista cu bunurile si mijloacele detinute in proprietate, actul urmand sa fie apoi verificat prin sondaj.
“Noile reglementari prevad in responsabilitatea primarului si a serviciului public de asistenta sociala obligativitatea efectuarii de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor inscrise. Acesta anchete vor fi efectuate prin sondaj, de exemplu pentru minimum 3 % din numarul beneficiarilor in cazul unitatilor administrativ teritoriale cu un numar de peste 100.000 de locuitori sau pentru minimum 8 % din numarul beneficiarilor, in cazul unitatilor administrativ teritoriale cu un numar de 50.000 – 100.000 de locuitori”, a spus Anca Vasiliu, directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Braila.

O mana de ajutor

Totodata, au fost prelungite cu maxim 20 de zile lucratoare o serie de termene dintre care: depunerea de catre familii si persoane singure a cererilor si declaratiilor pe propria raspundere, transmiterea formularelor continand cererile si declaratiile pe propria raspundere de catre primarii, transmiterea de catre primarii, furnizorilor de energie termica in sistem centralizat, de gaze naturale si asociatiilor de proprietari sau chiriasi, precum si agentiilor teritoriale, a situatiei centralizatoare privind titularii ajutoarelor si compensarea procentuala si valoarea efectiva a ajutorului sau cuantumului acestuia.
“Avand in vedere modificarile legislative intervenite, dar si estimarile transmise de primarii, apreciem ca in sezonul rece 1 noiembrie 2010 – 31 martie 2011, numarul beneficiarilor de ajutoare de incalzirea locuintei pe cele trei sisteme de incalzire – gaze naturale, energie termica in sistem centralizat, lemne, carbuni si combustibili petrolieri, va fi mai mic decat in sezonul precedent”, a mai spus directorul Agentiei brailene.
Brailenii cu venituri mici spun ca efortul completarii cererii merita. “Chestionarul era anul trecut destul de complicat si in plus am stat ceva la coada pentru a-l depune, dar cred ca este un efort rasplatit. Anul trecut, in lunile de iarna am platit cel mai mult 90 de lei pe langa subventia acordata ca ajutor ceea ce este un lucru mare daca este sa ne gandim ca singur ar fi trebuit sa scot din buzunar toata suma si nu aveam bani pentru asa ceva. Anul acesta ma duc iar sa depun actele pentru ca ne incadram, obtinem venituri foarte mici si orice ajutor pentru noi conteaza”, spune Marian Velicu, 60 ani.
In sezonul rece 2009 – 2010 au fost acordate ajutoare pentru incalzirea locuintei pe cele trei sisteme de incalzire – gaze naturale, energie termica in sistem centralizat, lemne, carbuni si conbustibili petrolieri pentru 57.176 beneficiari, valoarea totala a acestui ajutor fiind de 15.198.966,35 lei.

Pasi de urmat

Cererile privind acordarea ajutorului de incalzire al locuintei cu gaze naturale si lemne, carbuni sau combustibili petrolieri se depun la sediul Directiei de Asistenta Sociala din Bulevardul Al. I. Cuza, nr. 134, de luni pana vineri, intre orele 08.00 si 14.00. Cererile pentru cei care se incalzesc cu energie termica  se depun la Punctul Termic nr. 2, situat in Piata Independentei nr. 2, in interiorul Complexului Hexagoane, de luni pana vineri, intre 07.30 si 15.30.
Aceste formulare trebuie insotite de acte doveditoare de venituri, acte de stare civila, hotararea judecatoreasca definitiva de incredintare in vederea adoptiei sau, dupa caz de incuviintare a adoptiei. Toate aceste acte se pot depune pana la sfarsitul sezonului rece, iar beneficiarii vor primii ajutorul incepand cu luna depunerii cererii.
“Pana in acest moment au fost depuse un numar de 1.880 de cereri de ajutor pentru incalzirea locuintei, titularii acestora fiind persoane varstnice din care: 948 care au solicitat ajutorul in vederea obtinerii subventiei cu gaze naturale, 591 au solicitat acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri si 341 de persoane varstnice utilizeaza sistemul centralizat de termoficare”, a declarat Nicoleta Oancea, directorul Directiei de Asistenta Sociala Braila.
Nu in ultimul rand, varstnicii pot solicita pentru incalzirea locuintei in sezonul rece acordarea a 500 de kg de lemne pentru foc. Pentru a beneficia de acest ajutor trebuie sa va adresati Directiei de Asistenta Sociala cu o cerere insotita de copii al actelor de identitate ale membrilor familiei si documente doveditoare de venituri.
“Ancheta sociala este elementul principal care va stabili situatia de marginalizare sociala in care se afla persoana varstnica, in vederea obtinerii acestui ajutor”, a spus Nicoleta Oancea care a adaugat ca in 2010 au beneficiat de acest ajutor de urgenta de 500 de kg de lemne de foc, gratuit, un numar de 614 persoane varstnice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-