Published On: lun, Noi 1st, 2010

90 de batrani si 45 de angajati pot muri in orice clipa intr-o cladire evaluata la 2,5 milioane de euro

Share This
Tags

* 90 de persoane varstnice si 45 de angajati ai Caminului “Sf. Nicolae” traiesc cu teama * Imobilul in care-si desfasoara activitatea caminul este in stare avansata de degradare, iar proprietarii nu au banii necesari pentru lucrari de reabilitare, fiind totusi dispusi sa renunte la imobil in favoarea municipalitatii contra sumei de 2,5 milioane de euro * Primaria a identificat doua posibile locatii pentru camin, una pe Bulevardul Al. I. Cuza si una in Calarasi IV. * Proprietarii vor sa vanda cladirea cu 2,5 milioane de euro

Caminul pentru persoane varstnice “Sf. Nicolae” de pe strada Ana Aslan este intr-o avansata stare de degradare, aici putand oricand sa se produca o tragedie. Inspectorii de specialitate ai Directiei Judetene de Control in Constructii Braila confirma riscul “producerii unui accident tehnic soldat cu victime umane. Peretii structurali din zidarie de caramida si plafoanele prezinta crapaturi si fisuri, iar tencuielile sunt burdusite (desprinse)”.
“Personalul administrativ al Caminului pentru persoane varstnice “Sf. Nicolae” a efectuat la timp lucrarile de reparatii curente, in prezent imobilul necesitand lucrari complexe de expertizare si consolidare pentru a functiona in siguranta”, a declarat Gica Budur, directorul caminului.
Aceasta spune ca la un moment dat, in una dintre camerele din corpul A s-a desprins brusc, pe o suprafata de trei metri, o portiune din plafon si perete care insa nu a cazut pe paturi si nici nu a accidentat pe cineva. “Plafoanele sunt din stuf legat cu sarma, cu tencuiala in interior, iar in pod acoperite cu pamant, grinzi si scandura. Cu toate ca am procedat la reparatia portiunilor din plafon si perete cazute, in permanenta suntem expusi cu totii, persoanele gazduite, cat si personalul salarial, la riscuri de accidentare”, a mai spus Gica Budur.
Conducerea unitatii a sesizat acest aspect atat Primariei, cat si proprietarilor imobilului monument istoric. Numai ca proprietarii nu sunt dispusi sa bage bani in acest imobil declarand in fata autoritatilor ca “se afla in imposibilitatea financiara de a suporta cheltuielile lucrarilor de expertizare si de consolidare a constructiei”. Totodata, acestia si-au exprimat intentia de a vinde imobilul pentru suma de 2,5 milioane de euro, pretul si modalitatea de plata fiind negociabile.

Alternativa: mutarea

Cum imobilul in care-si desfasoara activitatea caminul nu indeplineste conditiile minime specifice de calitate pentru serviciile adresate persoanelor varstnice, iar valoarea cheltuielilor de expertizare si consolidare este ridicata, municipalitatea crede ca este oportuna mutarea in alt spatiu care sa corespunda legislatiei. In plus, chiria lunara se ridica la 16.132 lei.
“S-au facut demersuri de a cauta o alta locatie care sa corespunda conditiilor de acreditare pentru activitatea de ingrijire a persoanelor varstnice. S-au identificat doua posibile locatii si s-au cerut oferte scrise din partea proprietarilor”, a precizat viceprimarul Doinita Ciocan, care a adaugat ca dupa analiza ofertelor se va alege locatia care va indeplini conditiile tehnico-economice, cu aprobarea Consiliului Local al Municipiului Braila.
Variantele sunt: imobilul din Bulevardul Al. I. Cuza nr. 173 sau Caminul “Caraiman” din Calarasi IV.

Casa veche boiereasca

Contractul de inchiriere al Caminului pentru persoane varstnice “Sf. Nicolae” are o durata de cinci ani si expira pe 7 decembrie 2011. Imobilul in care functioneaza caminul este o fosta casa boiereasca, monument istoric din Braila din anul 1910, construita cu mult inainte, avand o vechime de peste 120 de ani.
Imobilul este compus din trei corpuri si dependinte cu o suprafata construita de 1.169 mp. Starea tehnica a constructiilor este “satisfacatoare”, cladirea avand de suferit in urma celor patru cutremure din 1940, 1977, 1986 si 1990.

Comentarii

comentariu

About the Author

-