Published On: vin, Noi 26th, 2010

26 noiembrie este ziua in care nu se cumpara nimic – “Buy Nothing Day”

Share This
Tags

“Buy Nothing Day” este o forma de manifestare a activistilor sociali impotriva consumului in exces. “Buy Nothing Day” a fost sarbatorita pentru prima data in Vancouver in anul 1992.

Regulile sunt cat se poate de simple: timp de 24 de ore se tine o cura de detoxifiere de la cumparaturi. Tot ceea ce cumparam are un efect asupra planetei si de aceea, in calitate de consumatori ar trebui sa-i provocam mai mult pe producatori, sa ne interesam mai mult de riscurile pe care le implica pentru planeta.

“Ziua fara cumparaturi” (Buy Nothing Day) este un eveniment international. Artistul canadian Ted Dave a avut initiativa de a trage un semnal de alarma asupra pericolului, pe care il poate reprezenta consumul excesiv, pentru economie.

“Absolut totul in jurul nostru, in acest mediu urban, este creat pentru a avea o functie coercitiva, aceea de a te forta sa cumperi tot felul de lucruri spontan”, spune Ted Dave, initiatorul Buy Nothing Day.

“Ziua fara cumparaturi” este celebrata in prima vineri de dupa Ziua Recunostintei in SUA (Black Friday), deci in data de 28 noiembrie. In timp ce in Europa, ziua fara cheltuieli este 26 noiembrie. Aceste date coincid, pe teritoriile celor doua continente, cu startul neoficial pentru cumparturile de Craciun si de Anul Nou. Criza financiara care afecteaza intreaga lume, face ca in ultima vreme, ideea de a economisi si de a nu mai cumpara lucruri in mod irational, sa nu mai fie privita cu scepticism si ignoranta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-