Published On: joi, Noi 25th, 2010

25 Noiembrie – Ziua internationala impotriva violentei asupra femeii

Share This
Tags

* Astazi dupa amiaza, de la ora 16.00 la 18.00, Inspectoratul de Politie Judetean Braila organizeaza la Promenada Mall si Carrefour, un eveniment in speranta de a atrage atentia asupra faptului ca violenta asupra sexului slab este un fenomen social impotriva caruia este necesara o atitudine ferma din partea tuturor.

Printr-un gest care semnifica faptul ca sensibilitatea si fragilitatea, ca insusiri definitorii ale oricarei femei, nu sunt motive pentru abuz si ca fiecare reprezentanta a sexului frumos are dreptul la o viata fara violenta, politistele vor oferi flori barbatilor insotite de mesajul „Violenta asupra femeii ne raneste pe toti. Nu fi indiferent! Nepasarea poate ucide!”. Evenimentul de astazi deschide campania „16 Zile de Activism impotriva Violentei Asupra Femeii”, organizata in parteneriat de Parlamentul Romaniei/ Camera Deputatilor/ Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati, Politia Romana, Institutul Est European de Sanatate a Reproducerii si Sistemul ONU din Romania. Campania cuprinde un eveniment similar organizat, in data de 23 noiembrie 2010, in Parlamentul Romaniei, unde femeile apartinand tuturor gruparilor parlamentare au oferit colegilor barbati cate o floare insotita de acelasi mesaj.

In fiecare zi, in intreaga lume, femeia este victima a violentei, manifestata sub cele mai diverse forme: de la agresiune fizica, hartuire sexuala, violenta domestica, pana la mutilare si tortura. Incepand cu anul 1991, Centrul pentru Leadership Global al Femeii din cadrul Universitatii Rutgers din Statele Unite ale Americii a initiat o campanie ampla denumita „16 zile Zile de Activism impotriva Violentei Asupra Femeii”. Pentru debutul acestei campanii a fost aleasa data de 25 noiembrie, Ziua Internationala impotriva Violentei asupra Femeii, iar pentru incheiere data de 10 decembrie, Ziua Internationala a Drepturilor Omului, pentru a realiza o legatura simbolica intre violenta impotriva femeii si faptul ca actele de violenta reprezinta o grava incalcare a drepturilor omului.
Manifestarile de violenta indreptate asupra femeii au cauze dintre cele mai diverse: de la educatie deficitara, la lipsa de autocontrol in fata unor situatii frustrante si perpetuarea unui model familial in care violenta reprezinta un mod de viata, pana la dorinta de a domina, de a-si impune superioritatea, de a-si etala prestigiul in fata unei victime umilite, devalorizate, transformata intr-o fiinta ale carei trairi se rezuma la teama de a nu provoca o noua agresiune, care de aceasta data s-ar putea sa fie si mai dura. Mult prea secatuite de puteri si lipsite de increderea ca pot reusi sa traiasca departe de cei care le agreseaza constant, speriate de stigmatizarea din partea celor care le afla secretele, multe femei accepta tacit sa fie agresate. Atunci cand actele de violenta se petrec in faţa copilului, care este martor la aceste incidente din familie, deja vorbim de victime colaterale si de traume pe termen lung, ca sa nu mai aducem in discutie situatiile in care cei agresati sunt chiar copiii. Acestea sunt numai cateva dintre motivele pentru care oamenii trebuie sa stie ca demnitatea umana este dreptul fiecaruia, dar si ca fiecare putem face ceva pentru a opri violenta, mai ales cand vulnerabilitatea este data de fragilitatea, sensibilitatea si poate de incapacitatea de a se apara ale potentialei victime.

Comentarii

comentariu

About the Author

-