Published On: Soare, Oct 10th, 2010

Ziua Holocaustului, comemorata luni la Braila

Share This
Tags

Luni, 11 octombrie, la Braila va avea loc o manifestare dedicata comemorarii Zilei Holocaustului. Programul va incepe la ora 10.50, cu intalnirea oficialitatilor civile si militare, la intrarea in Cimitirul Evreiesc, din cartierul Nedelcu Chercea. Vor urma o serie de alocutiuni, rostite de prefectul judetului, Dumitru Popa si David Segal Iancu, presedintele Comunitatii Evreilor din Braila, dupa care va fi oficiat un ceremonialul religios, de catre rabinul Comunitatii. Manifestarea se va incheia dupa depunerea de jerbe de flori la Monumentul Holocaustului.

Potrivit raportului Comisiei Internationale privind Studierea Holocastului in Romania, in iunie-august 1940, printr-un pachet de legi similare Legilor de la Nurnberg, autoritatile romane i-au exclus din serviciul public pe functionarii evrei. Etnicilor evrei li s-a interzis excercitarea oricaror functii publice, fiind inlaturati nu numai din aparatul functionaresc, din armata si din magistratura, ci si din societatile comerciale, din echipele sportive etc. Totodata, li s-a interzis cumpararea de imobile. In plus, au fost interzise casatoriile etnicilor romani cu etnici evrei, iar cele deja existente au fost declarate nule.

In octombrie 1940, bunurile funciare ale evreilor au fost nationalizate. Chiar si dupa inlaturarea de la putere a Garzii de Fier, regimul Antonescu, aliat al Germaniei naziste, a continuat politica de opresiune si masacrare a evreilor, mai ales in teritoriile estice. Pogromurile si transporturile erau la ordinea zilei in Moldova, Bucovina si Basarabia. Numarul mortilor este inca in discutie, dar si cea mai mica estimare atinge un numar de 250.000 de evrei in regiunile estice, in timp ce 120.000 dintre evrei din Transilvania ocupata au fost adunati de autoritatile maghiare si transferati autoritatilor germane. Atrocitatile au inceput in luna iunie 1941, prin pogromul de la Iasi. In asa-numitele trenuri ale mortii (trenuri cu deportati plimbate atat timp prin Moldova, incat pasagerii au murit de sete si de foame) au fost ucisi mii de evrei. Totusi, in zona Europei Centrale si de Est, majoritatea evreilor de nationalitate romana au supravietuit razboiului. Regimul Antonescu facuse planuri pentru deportari in masa din Valahia, sudul Transilvaniei si din sudul si vestul Moldovei, dar nu le-a pus niciodata in practica.

Comentarii

comentariu

About the Author

-