Published On: mie, Oct 13th, 2010

Violenţa nu este niciodată o soluţie!

Share This
Tags

*asta incearcă să-i inveţe pe elevi poliţiştii brăileni

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila continuă, în această perioadă, activităţile centrate pe asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ. Sunt implicate efective sporite din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Biroului de Ordine Publică pentru Mediul Urban, Poliţia de Proximitate, Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Poliţiile oraşelor Ianca, Făurei şi Însurăţei.

„În acest context, poliţiştii de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au deschis seria întâlnirilor cu elevii şi cadrele didactice, prin participarea la ore de dirigenţie la Şcoala cu clasele I-VIII „Aurel Vlaicu” şi „Ion Creangă”, dar şi cu o întâlnire cu conducerea Şcolii Waldorf, pentru iniţierea unor activităţi în parteneriat. Având în vedere conduitele violente care încep să se manifeste din ce în ce mai frecvent în mediul şcolar, poliţiştii au orientat discuţiile cu elevii către această temă. Copiii au identificat, împreună cu oamenii legii, care sunt formele de manifestare a violenţei, pornind de la simpla tachinare între colegi sau atribuirea de porecle şi până la lovire, bruscare etc., toate aceaste lăsând urme adânci în sufletul victimei şi în unele cazuri nefericite, chiar şi pe trup. Copiii au expus numeroase situaţii mai delicate din viaţa de zi cu zi şi împreună cu poliţiştii au învăţat cum trebuie să reacţioneze, astfel încât să evite comportamentele violente. Deoarece violenţa este o conduită învăţată, elevii au aflat că acest tip de comportament este folosit de persoanele care nu ştiu să gestioneze o situaţie delicată într-un alt mod. Exemplificând prin situaţii concrete de viaţă, poliţiştii le-au arătat copiilor modul în care toleranţa şi comunicarea sunt soluţii eficiente de ieşire dintr-o situaţie problematică. Iar dacă nici aşa nu se pot rezolva neajunsurile, care în cele mai multe cazuri sunt minore sau ţin de modul de interpretare şi raportare la anumiţi factori, poliţiştii i-au sfătuit pe copii să discute fără ezitare cu părinţii, diriginţii, consilierii şcolari şi chiar cu poliţistul de proximitate”, se arată iîntr-un comunicat dat publicităţii de IPJ Brăila.

Scopul activităţilor de prevenire a violenţei în mediul şcolar îl reprezintă informarea, educarea şi conştientizarea elevilor pentru adoptarea unor comportamente prosociale care înseamnă, înainte de orice, respectarea normelor şi valorilor sociale, precum şi a legilor. „Timpul petrecut în faţa calculatorului, filmele de acţiune şi jocurile pe computer care stimulează agresivitatea, modelele familiale în care violenţa este un mod de viaţă, modelele de comportament promovate între elevi pentru a se impune în faţa celorlalţi, atragerea atenţiei prin atitudini sfidătoare, etalarea prestigiului prin forţă, implicarea tot mai redusă a familiei în timpul liber al copilului, toţi aceştia sunt factori care pot să dezvolte un comportament violent atât la nivel fizic, cât şi psihic.

Având în vedere complexitatea şi diversitatea tuturor acestor elemente care pot genera o conduită violentă, cât şi consecinţele unui astfel de comportament asupra victimei, iar în unele cazuri chiar asupra agresorului, este absolut necesară o abordare profundă şi responsabilă din partea mai multor instanţe sociale: familie, şcoală, poliţie, astfel încât manifestările violente de orice fel să fie evitate şi înlocuite de tact şi înţelegere”, se mai arată în comunicat .

Comentarii

comentariu

About the Author

-