Published On: mar, Oct 12th, 2010

Verificare sa fie, dar nu bataie de joc la adresa invalizilor!

Share This
Tags

* senatorul PSD de Braila Ion Rotaru considera ca persoanelor invalide care nu mai sunt revizuibile, cu boli incurabile, ar trebui sa nu le mai fie impusa verificarea periodica, cu care sunt chinuiti an de an

Senatorul PSD de Braila Ion Rotaru este indignat de modul in care se fac verificarile in dosarele de invaliditate aflate in plata si considera ca, in unele cazuri, oameni care au mari probleme de sanatate sunt tratati in bataie de joc de autoritati. El face referire, printre altele, la faptul ca sunt chemate periodic la verificare persoane ce au un handicap care este evident ca nu se va mai rezolva vreodata, cum ar fi oameni cu picioare amputate, sau cu scleroza in placi, pentru care simpla iesire din casa si deplasare prin oras reprezinta un chin.

Un chin de care ar putea fi scutititi, spune senatorul, daca ar exista putin respect din partea autoritatilor, care se tem sa nu fie furate: “Am vazut recent in presa ca Braila se numara printre judetele care au avut un grad mai exigent de revizuire a pensionarilor de invaliditate si are un numar mare de persoane care au fost revizuite si respinse. Nu stiu daca este bine sau daca este rau, nu stiu cat este de corect, sper ca este corect. Mi-e teama, insa, ca se ajunge pe aceasta psihoza, “criza”, “frauda” si asa mai departe, spre o zona in care oamenii pot fi nedreptatiti. Si am ridicat si in Senat, pe un proiect de lege, problema privind criteriile de acordare a pensiei de invaliditate si a gradelor de handicap. Avem in continuare o modalitate insuficient ancorata in realitate, avem, pe unele segmente, criterii de valorizare si apreciere care n-au mai fost revazute de 30 ani. Sunt situatii in care, de pilda, un bolnav care nu mai este revizuibil, care n-ar trebui sa mai treaca pe la comisie sub nicio forma – pentru ca, daca si-a pierdut ochiul, nu mai poate rezolva aceasta problema, daca are piciorul amputat, de asemenea, sau daca are, de pilda, o boala incurabila, cum este scleroza in placi, la fel si el sta la etajul 10 al unui bloc, trebuie sa coboare de acolo, desi n-a mai coborat de un an de zile  sau de doi, trebuie sa se duca sa-l vada medicul de la Expertiza, sau Comisia de expertiza, ceea ce nu este in regula. Subliniez si cu acest prilej ideea ca nu putem sa mergem in extrema, sa batjocorim acesti oameni, ci trebuie sa-i tratam cu toata deferenta si atentia necesara, pentru ca, in primul rand, sunt un suferinta, au o problema majora de sanatate, sa nu-i mai tracasam, sa nu-i mai chinuim, sa nu-i mai ducem in zona in care mai au si alte dificultati, provocate de catre semenii lor”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-