Published On: mie, Oct 13th, 2010

Sindicalistii din invatamantul brailean incep un nou proces cu statul

Share This
Tags

* de aceasta data, ei incearca sa-si obtina in instanta sumele retinute – abuziv, zic acestia – din indemnizatiile pentru concediul de odihna

Liderii sindicatelor din invatamant din intreaga tara au atacat in instanta decizia de a diminua cu 25% indemnizatiile de concediu de odihna a cadrelor didactice, pe perioada lunilor de vara 2010. Acestia acuza faptul ca legea de austeritate a fost pusa in aplicare din data de 3 iunie, cu trei zile peste data la care trebuiau acordate salariatilor din invatamant drepturile banesti. Valeriu Partene, presedintele Sindicatului Invatamant Braila, sustine ca indemnizatiile de concediu de odihna nu intra in categoria salariilor de baza, motiv pentru care legea nu ar trebui sa vizeze aceasta categorie. El ne-a declarat ca in Braila, circa 5.000 de cadre didactice si-au dat acordul pentru a ataca in instanta aceasta decizie, tinand cont de faptul ca in Codul Muncii, indemnizatia de concediu are un statut special de abordare, fata de cel al salariului propriu-zis: “Dupa cum este cunoscut, in conformitate cu prevederile legii de austeritate, Legea 118/ 30 iunie 2010, indemnizatiile de concediu de odihna pentru salariatii din sistemul de invatamant brailean au fost diminuate cu 25%. Consideram ca lucrul acesta s-a facut pe nedrept deoarece, in conformitate cu legea, indemnizatia de concediu de odihna trebuia acordata salariatilor cu cel putin 10 zile inainte de inceperea vacantei, deci inainte de 1 iunie, iar legea de austeritate a intrat in aplicare incepand cu data de 3 iunie. In situatia aceasta, noi am actionat la momentul potrivit. Atunci am instiintat unitatile de invatamant ca nu este corect sa fie diminuate, insa ne-am lovit de niste instructiuni de la Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului si atunci am fost nevoiti  sa atacam in justitie, pentru ca nu putem sa obligam conducerile de scoli sa decida daca aplica o chestiune pe care am inaintat-o noi conform legii, asa cum credeam ca este normal sau o dispozitie data de forurile ierarhic superioare. In situatia aceasta, dupa ce a inceput anul scolar – pentru ca nu puteam in timpul vacantei sa-i gasim pe colegi -, am demarat actiunea de incredintare catre sindicatele din invatamant de reprezentare in instanta si ne vom adresa instantelor de judecata, in baza semnaturilor colegilor nostri si in baza unor documente care sa ateste ca au fost in concediu de odihna, cat drept de indemnizatie de concediu aveau si cat au primit, cu diminuarea de 25%. Sunt convins ca daca instanta va analiza cererea noastra de chemare in judecata, care este absolut pe respectarea prevederilor legale, va da castig de cauza salariatilor din invatamant si atunci acesti bani cred ca vor fi acordati de indata. Spun asta pentru ca ei nu sunt un drept salarial ordinar, ei reprezinta o indemnizatie, pentru care sau despre care Legea 118 nu face vorbire, iar in Codul Muncii, aceasta indemnizatie de concediu are un statut special de abordare si de tratare.
Credem ca pana la sfarsitul acestei luni reusim sa depundem la instanta toate actiunile pentru toate unitatile de invatamant cu personalitate juridica din judetul Braila si probabil ca pana la sfarsitul acestui an sau prin luna ianuarie, februarie, sa avem aceasta decizie a instantei in baza careia colegii nostri sa-si primeasca drepturile salariale”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-