Published On: mar, Oct 26th, 2010

Scoala 10 a luat numele lui Anton Dumitriu

Share This
Tags

Sarbatoare mare, astazi, la Scoala nr 10 din municipiu. Unitatea, care a depasit de mult suta de ani  de existenta,  a fost botezata cu numele braileanului Anton Dumitriu. La festivitate au fost prezenti, printre altii, primarului municipiului, Aurel Simionescu, inspectorul scolar general Viorel Botea, liderul sindicatului invatamentului brailean, Valeriu Partene, directorul Muzeului Brailei, Ionel Candea, directori de scoli, fosti si actuali profesori ai unitatii amintite.

“Scoala nr. 10 poate fi considerata  o parte a istoriei invatamantului brailean, cu o existenta de aproximativ 150 de ani. Mica scoala, umbrita de coroana stejarului secular din curte, continua sa fie un loc unde educatia reprezinta  motivul activitatilor cotidiene prin tot ceea ce inseamna invatator, profesor, elev. Aflata intr-o zona dens populata, aceasta unitate educationala a aparut  prin unirea Scolii de baieti nr 7 cu Scoala de fete care functionau in apropiere. Scoala de fete a luat fiinta in anul 1864, iar cea de baieti, in 1883”, se arata intr-o brosura de prezentare a unitatii amintite.

Dupa cuvantarile oficialilor, cei prezenti au urmarit un program artistic sustinut de elevii liceului.

Amintim ca Anton Dumitriu s-a nascut la Braila, oras in care urmeaza scoala primara si liceul. Devine student al Facultății de Stiinte a Universitatii Bucuresti, avandu-i drept profesori pe Gheorghe Titeica, Dimitrie Pompei, Traian Lalescu, Octav Onicescu, iar in 1929 obtine licenta in Matematici. Intre 1929 si 1933 este profesor de matematica la o scoala din Braila, apoi intre 1933 si 1938, profesor la Liceul „Mihai Eminescu” din Bucuresti. In 1934, Anton Dumitriu devine asistent la cursul de geometrie descriptiva de la Scoala Politehnica din Bucuresti.

Intre timp, studiaza cursuri de filosofie si in 1938 isi sustine doctoratul in filosofie cu teza „Bazele filosofice ale stiintei” in fata unei comisii al carei presedinte a fost Constantin Radulescu-Motru. In acelasi an, devine asistent la cursul de Logica de la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii Bucuresti, parcurgand succesiv functiile de conferentiar si profesor titular al catedrei de Logica. Timp de cinci ani (1942-1947) este directorul publicatiei universitare „Caiete de Filosofie” iar intre 1944-1946, este directorul saptamanalului „Democratia”. A publicat atat in reviste romanesti (Revista de Filosofie, Revista Fundatiilor Regale, etc), cat si straine (The Journal of History of Philosophy, Scientia, Notre Dame Journal of Formal Logic, Il Contributo, etc).

Intre 1946-1948 este deputat in Parlament, dar in 1948 este inlaturat de la Universitate. Dupa 16 ani, in 1964, este numit cercetator la Centrul de logica al Academiei, iar mai tarziu, seful sectorului de cercetari privind logica clasica, din cadrul Centrului.

A fost membru al Academiei Mediteranea del Dialogo din Roma, al Academiei Marchese din Ancona si al Centrului superior de Logica si stiinta comparata, profesor onorific la Facultatea libera de filosofie comparată din Paris si la Institutul superior de stiinte umane din Urbino.

Comentarii

comentariu

About the Author

-