Published On: mar, Oct 5th, 2010

Scandal, la pomana cu ajutoare alimentare

Share This
Tags

*dupa ce ieri, centrul de distribuire a ajutoarelor de la UE aflat la Liceul de Chimie, a fost inchis, astazi, la deschidere, a iesit cu certuri si tipete

Aglomeratie mare, in aceasta dimineata, la distribuirea ajutoarelor alimentare primite de la Uniunea Europeana si impartite, gratuit, persoanelor cu situatie financiara dificila. Peste 200 de braileni s-au inghesuit la coada, de la primele ore ale diminetii, pregatite cu sacose mari si carucioare, pentru a primi cele cateva kg de alimente. Dupa ce ieri au dat gres, fiindca centrul a fost inchis pentru aprovizionare, astazi, oamenii au venit hotarati sa obtina cat mai repede laptele praf, faina, malaiul, zaharul, pastele fainoase si biscuitii la care au dreptul.

Ei ni s-au plans ca au stat ore in sir in frig, pana sa li se permita intarea, in grupuri de cate 10 persoane, in incinta unitatii. Nervosi si infrigurati, cei aflati la rand au reclamat ca politistii comunitari aflati la intrare nu respecta lista intocmita de primii sositi, dar si ca centrul se inchide mult prea devreme, la ora 13, cand inca mai sunt zeci de persoane la coada.

“Nu este normal ce se intampla aici! Am venit de la cinci dimineata si au trecut cateva ore, dar inca n-am reusit sa intru! Nu se respecta lista, intra oameni in fata, le dau drumul gardienii! Stam aici, ne inghesuim ca animalele, pentru o punga de faina si alta de malai, dar n-avem ce face, ca murim de foame. N-avem ce manca, domnule, ca altfel nu am sta aici, sa-si bata joc de noi!”, ne-a spus o femeie.

“De la 2 noaptea am avenit, ca sa fim in fata la rand si gardienii nu ne  primesc inauntru!Pentru  ce, pentru 14 kg de faina care ni le da?! Ca cica se da pana pe 31 martie… Pai noi mancam pe 31 martie, sau mancam acum?! Azi e prima data cand vin, dar n-am reusit sa intru si ne-a spus ca  sa venim iar maine dimineata. Nu citeste dupa lista, baga pe cine vrea!”, ni s-a plans un barbat.

Oamenii au cerut insistent ca centrul sa ramana deschis macar pana la ora 17, ca sa apuce sa isi ia alimentele toate persoanaele aflate la coada: “Au spus ca inchide la 1! Pana la 5 sa stea, cand are lume, ca nu e corect sa ne lase pe dinafara, dupa ce-am stat ore in sir in frig!”, a declarat un alt barbat.

In plus, beneficiarii ajutoarelor amintite sunt nemultumiti ca  trebuie sa vina de mai multe ori si sa stea la coada, fiindca nu se distribuie toate alimentele o singura data.

In ceea ce-i priveste, reprezentantii Primariei ne-au informat ca lista de asteptare nu o fac ei, ci oamenii de afara, deci este treaba acestora cum se organizeaza. In plus, ne-a spus Virgiliu Dumbrava, care coordona astazi activitatea de distributie, centrul se inchide la ora 14, pentru ca, in cursul dupa-amiezii, sa se faca aprovizionarea cu alimente pentru a doua zi: “Asta-i programul stabilit, pentru ca eu dupa aceea trebuie sa car si marfa, pentru a avea ce imparti a doua zi oamenilor care stau la rand. Este nevoie de mai mult de o jumatate de zi pentru aprovizionare, pentru ca sunt foarte multe alimente, sunt sase produse, in timp ce anul trecut au fost doar doua”.

La randul lor, politistii comunitari aflati la centrul amintit ne-au declarat ca ei urmeaza exact lista intocmita de oamenii de afara, iar cei care nu sunt prezenti cand sunt strigati ca le vine randul, isi pierd dreptul de a mai intra. In plus, acestia ne-au informat ca, de fapt, nu este nevoie chiar de o procura semnata la notar, pentru membrii familiilor persoanelor cu handicap, asa cum spun beneficiarii, ci este suficienta o imputernicire semnata de persoana netransportabila si de buletinul de identitate al acesteia, pe care sa le aiba asupra sa ruda care vine sa ridice ajutoarele.

Amintim ca, la nivelul municipiului, sunt inregistrate peste 15.000 de persoane cu venituri reduse, ca beneficiari ai ajutoarelor alimentare primite cu titlu gratuit de la Uniunea Europeana. Acestea isi pot ridica ajutoarele pana in luna martie a anului viitor, insa niciunul nu vrea sa astepte mai mult decat cateva zile, ca sa-si umple sacosele cu alimente gratuite.

Comentarii

comentariu

About the Author