Published On: lun, Oct 4th, 2010

Proiectele REGIO, la un pas de final in municipiul Braila

Share This
Tags

Saptamana trecuta a avut loc conferita de prezentare a rezultatelor initiale din cadrul Programului Operational Regional, initiativa locala de dezvoltare regionala. La conferinta au participat atat primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, cat si directorul general REGIO, Gabriel Friptu. Printre proiectele in curs de desfasurare s-au numarat: Scoala Generala numarul 18 si 24, dar si finalizarea reabilitarii la Grupul Scolar Anghel Moisil.
In aceeasi ordine de idei, primarul a mentionat faptul ca sunt impiedicati de ambitii personale care tegiverseaza procesul de realibitare in timp util.
“A fost si doamna ministru Udrea si, stiti bine, domnu Murgeanu o sa vina de mai multe ori. Eu cred, ca sprijinul, pe care l-am primit si intelegerea, pe care am avut-o, au fost un factor determinant in realizarea proiectelor la Braila. Proiectul, care a fost ales astazi, nu l-am ales noi; ni s-a spus, ca se doreste reabilitarea scoalii Ecaterina Teodoroiu. Este un proiect finalizat, dar, dupa cum stiti, noi am finalizat si Grupul Scolar Moisil. Este terminat, din punct de vedere al proiectului. Lucram la scoala Micu Dragomir, la scoala 18 si la scoala 24. Vis-a vis de proceduri, domnule director general, am discutat si la intalnirea primarilor de la Bistrita. I-am solicitat domnului ministru Blaga, atunci inca ministru, o formula, pe care trebuie sa o gasim cu totii. Nu-i treaba numai a ministrului dezvoltarii, a noastra, sau a altuia pentru a descuraja acest concurs de contestatii si contestatii la contestatii, pentru ca noi mai avem inca doua unitati scolare, care sunt contractate la finantare, dar cu care stam de sase luni de zile in diverse tipuri de judecata, pentru ca niste oameni se ambitioneaza impotriva altor oameni si incearca toate procedurile posibile si imposibile de a le contesta, neglijand faptul ca avem nevoie de scoli bune, avem nevoie de scoli pentru copii nostri, scoli moderne. Raman in zona unor probleme personale si nici macar nu rezolva probleme lor economice. Ca daca ar castiga licitatii uite ce ar face el la firma respectiva”, a mentionat primarul municipiului Aureal Simionescu.
Directorul general Gabriel Friptu a vorbit de proiectele co-finantate de Uniunea Europeana prin Fondul European Pentru Dezvoltare Regionala, de fondurile alocate si de modul in care sunt investiti banii. Acesta a dat exemple concrete de proiecte finalizate sau in curs de finalizare, atat din Braila, cat si din Galati. Potrivit declaratiilor directorului general, presa este cea mai in masura sa informeze asupra investitilor pe intelesul cetatenilor.
“O parte din dumneavoastra au fost si la intalnirea noastra din primavara. Atunci va promiteam, ca undeva in toamna o sa organizam acest gen de intalniri un pic mai informale, in ideea ca o sa trecem din intalnirile noastre standard intr-o incapere, in care va povesteam lucruri bune sau lucruri mai putin bune. Incet incet insa, probabil, asa dupa cum am observat in cam toate regiunile, este nevoie de aceasta legatura intre ceea ce noi poate va povestim in vorbe frumoase si ceea ce este in realitate.
Periodic vom organiza astfel de intalniri cu dumneavoastra, mergand la proiecte, avand posibilitatea sa vizualizati ceea ce se intampla in realitate cu fondurile alocate acestui program. Este Programul Operational Regional, principalii beneficiari sunt autoritati publice locale sau mediul de afaceri pe proiecte de interes local si regional. Aveti posibilitatea uitandu-va la ceea ce s-a realizat sau este in curs de realizare sa puneti intrebari sau sa propuneti orice subiect de discutie legat de ceea ce dumneavoastra vedeti. Astfel incat, incet incet mesajul, pe care programul, prin intermediul dumneavoastra, trebuie sa-l duca mai departe, ar fi mesajul cel mai apropiat pentru cetatean, care ,probabil, nu este foarte interesat de toate mecanismele astea ale programului, ci mai degraba este interesat de aceste fonduri, unde s-au alocat aceste fonduri, unde sunt banii, care este valoarea adusa inclusiv cetateanului prin utilizarea acestor fonduri. Si probabil latura cea mai reprezentativa: s-a realizat nu stiu ce, cladirea si cateva detalii la acest nivel” a declarat Gabriel Friptu.
Fiind implementate la nivel regional proiectele care au beneficiat de pe urma acestor fonduri sunt localizate, atat in Braila, cat si in Galati. De asemenea, s-a pus accent pe faptul ca majoritatea proiectelor din mediul privat sunt de scurta durata, spre deosebire de cele care tin de infrastructura, care se pot finaliza pe o perioada de cativa ani.
Axa prioritara in Braila s-a stabilit a fi pe domeniul reabilitatrii, modernizarii, dezvoltarii si echiparii infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua. In Galati s-a pus accentul pe reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea serviciilor sociale.
“In general ne propunem prin aceste intalniri sa mergem sa vedem niste proiecte, fie finalizate, fie intr-o faza avansata, in zona de realizare, astfel incat sa existe niste termeni de comparatie fata de ceea ce a fost. In colaborare cu colegii nostrii de la Agentia de Dezvoltare Regionala incercam, pe cat posibil, sa identificam proiecte intr-o zona geografica relativ apropiata, ca sa nu facem aceste vizite obositoare pentru dumneavoastra. Si dumneavoastra, si noi, avem destul de multe lucruri de facut. Asta pentru ca a aparut o intrebare: ca de ce mergem numai in anumite zone si nu in toata regiunea, sa vedem proiecte semnificative in toate zonele dintr-o regiune. Urmatoarea intalnire, probabil, ca va fi localizata in alte judete, tot asa incercand sa gasim pentru o perioada relativ scurta proiecte semnificative.
Astazi va prezentam trei proiecte pe domenii diferite. In Braila o sa vedem un proiect pe zona infrastructurii in educatie, este vorba de o scoala. Este finalizata implementarea si o sa vedeti finalul. Dupa care o sa vedem doua proiecte in Galati. Este un proiect in zona de infrastructura si servicii sociale, mai exact este Caminul pentru Persoane Varstnice “Sfantul Spiridon”. Acolo beneficiarul are, chiar astazi, propriul sau eveniment, prin care inaugureaza infrastructura cladirii renovate”, a adaugat directorul general REGIO, Gabriel Friptu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-