Published On: vin, Oct 1st, 2010

Primaria are de primit 3 milioane Ron, subventie pentru incalzirea brailenilor

Share This
Tags

* edilul sef Aurel Simionescu se teme insa ca acesti bani nu vor veni de la buget, asa cum n-au venit nici anul trecut * din iarna lui 2011, UE nu mai permite subventionarea gazului pentru incalzirea populatiei

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, este de parere ca, in momentul actual, o serie intreaga de hotarari ale Guvernului Romaniei vin mai mult impotriva descentralizarii, decat in sprijinul acesteia. Simionescu a dat un exemplu legat de subventia la gaz, care, pe hartie, exista, dar in practica, nu se plateste, astfel incat mai mult incurca autoritatile locale: “Exista un angajament al Guvernului, prin Autoritatea Nationala de Reglementare, care vorbeste despre suma per gigacalorie, care face obiectul subventiei; aceasta insa nu a fost acordata si probabil ca nu va fi nici in anul acesta. Noi am solicitat sa ni se spuna clar care este aceasta suma, in asa fel incat sa stim si modul in care discutam despre efortul comunitatilor locale de a sustine gigacaloria si costurile acesteia. Avem o promisiune, eu sper ca si actualul ministru al Administratiei sa se tina de promisiunea facuta de fostul ministru Blaga; pentru Braila ar fi de alocat in jur de 30 de miliarde de lei vechi pentru aceasta perioada, ce ar diminua presiunea in legatura cu datoriile la gaz. Nu va fi o problema in  a porni incalzirea in iarna asta, in municipiu, dar una este  sa o pornesti sub o anumita presiunea financiara si alta, sa o pornesti sub o presiune mai lejera. Un al doilea lucru este ce se va intampla in anul 2011, pentru ca, in conformitate cu intelegerile de la nivelul Uniunii Europene, 2011 ar trebui sa fie un an in care subventiile de acest tip ar trebui sa dispara. Promisiunea facuta este ca, avand in vedere ca este vorba de iarna 2010-2011, vom primi in continuare o subventie pentru lunile de iarna, dupa care insa va trebui sa vedem ce se va intampla si cum se va sustine sistemul de termoficare, in general”.
Simionescu a mai spus ca exista o intreaga discutie, la nivel national si in legatura cu ordinul de ministru legat de modul in care familiile debransate de la reteaua de termoficare trebuie sa sustina partial costul energiei termice distribuite de CET in blocuri: “Parerile au fost divergente, iar noi am solicitat sa se analizeze lucrul acesta. Parerea mea personala este ca nu e normal sa fie un astfel de ordin, care stabileste arbitrar niste procente si care nu tine cont de situatiile concrete de la fiecare bloc, de la fiecare asociatie de proprietari”.
Edilul-sef considera insa ca solutia propusa de consilierul municipal Doru Damian, potrivit caruia locatarii ar trebui sa ceara chirie CET-ului, pentru ca ii permit sa-si treaca tevile prin apartamentele lor, nu este una realista: ”Nu cred ca exista posibilitatea de a obtine legal chirie, pentru ca este un condomniu, blocurile alea asa au fost luate de la inceput. Si mai este o chestiune: daca, de exemplu, vrem sa asezam un banner pe niste stalpi, ar trebui, teoretic, sa platim chirie celor de la Electrica, care au stalpii. In acelasi timp, Electrica nu plateste nimic pentru spatiul pe care stalpul respectiv il ocupa din domeniul public, deci daca este sa intram in astfel de discutii, sigur ca e posibil ca asociatia de proprietari sa ceara o chirie de la CET, pentru tevile respective, dar in acelasi timp, CET se va descarca pe cetateni, crescand pretul gigacaloriei. V-am spus ca eu nu cred ca este corect sa impunem un procent – care mi se pare foarte mare, de 30%, chiar daca il acceptam ca idee de plata -, pentru tevile respective. Trebuie gasita o formula, dar eu cred ca centralizarea asta nu este buna, trebuie lasat la nivelul asociatiilor de proprietari si la nivelul discutiilor cu producatorul local de energie termica”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-