Published On: vin, Oct 15th, 2010

Presedintele PDL Costantin Dumitriu n-a vrut sa dea ochii cu protestatarii care i-au pichetat sediul

Share This
Tags

* el l-a lasat sa faca fata sindicalistilor pe deputatul  Viorel Balcan * acesta n-a avut mare bataie de cap, fiindca nu s-au adunat decat circa 70 de persoane, cei mai multi, pensionari pasnici

Actiunea de protest anuntata astazi de cele patru confederatii sindicale, prin pichetarea sediilor PDL si UNPR a adunat in strada putin sub 100 de persoane, asa cum estimasera organizatorii.  In fata sediului PDL s-au adunat circa 70 de persoane, in majoritatea lor, pensionari, veterani de razboi si detinuti politici, care nu au pus probleme numeroaselor forte de ordine mobilizate la fata locului. Potrivit declaratiilor neoficiale ale liderilor sindicali, salariatii, fie ei din invatamant, fie din alte domenii, se tem pentru slujbele lor si au preferat sa nu vina la protest.

Oamenii au ascultat speech-urile liderilor lor, au fluierat si au strigat molatec cateva lozinci. Unii dintre sefii sindicatelor locale au fost insa extrem de transanti in declaratii si au cerut demisia actualului Guvern. Astfel, Valeriu Partene, presedintele Sindicatului invatamantului brailean, si-a exprimat indoiala ca premierul Emil Boc este constient de gravitatea situatiei din tara si a cerut in mod expres, in numele colegilor sai profesori, demisia Guvernului. Mai mult, Partene a declarat ca “daca nu face decat sa creeze dezordine in tara si actiuni de discriminare sociala”, atunci si presedintele Traian Basescu n-are decat sa plece si el din functie. “Nu mai suportam starea aceasta de umilinta, nu se mai poate!”, a spus liderul sindical. Mesaje disperate au lansat, printre altii,  Alexandru Gurgu, presedintele BNS Braila si Ion Petrea, vicepresedintele CSDR Braila, care au vorbit despre nivelul acut de saracie in care traiesc milioane de romani si despre perspectiva de-a dreptul tragica, pentru iarna care vine.

Desi actiunea de protest a fost anuntata cu cateva zile in urma, presedintele PDL Braila, Constantin Dumitriu, nu a considerat necesar sa fie prezent la sediul partidului, pentru a-i primi pe sidicalisti si a sta de vorba cu ei. “Greul” a fost lasat pe umerii deputatului Viorel Balcan, care, insa, n-a avut de infruntat decat niste pensionari pasnici.

Balcan a invitat in sediu o delegatie a protestatarilor si dupa ce a ascultat revendicarile lor, le-a atras atentia ca in plan judetean, nu PDL-ul este la guvernare, ci PSD. Unul dintre acestia i-a dat insa replica si i-a spus ca pentru ce se intampla in plan local si tine de autoritati locale, vor merge la acestea, insa marile probleme sunt legate de politica Guvernului si de aceea, oamenii au venit la PDL. Balcan i-a asigurat pe sindicalisti ca politica Guvernului este cea care  trebuie si ca tara merge intr-o directie buna, iar masurile de austeritate luate isi vor arata roadele, numai sa mai aiba rabdare romanii cateva luni. Deputatul s-a inflamat atunci cand o pensionara de circa 70 de ani i-a spus ca s-a saturat sa auda aceleasi texte de ani de zile si sa i se tot ceara rabdare, astfel incat Balcan a tunat: “Daca dvs veniti montata aici, eu nu am ce discuta cu dvs…”. Evident, in opinia parlamentarului, femeia era manipulata…

Liderul PDL le-a spus celor prezenti ca nu este corect ca unii sa ia salarii nesimtite si stimulente de milioane de lei, in timp ce alti oameni, care au muncit cinstit o viata, traiesc cu sume infime lunar si a dat exemplu cu unii angajati ai “Casei de Sanatate Publica”, unde, pana de curand, “prostimea lua  bani putini si directorii luau multe zeci de milioane de lei lunar”. “Sigur ca si eu sunt necajit (“Cum sa nu, chiar te credem!” -  fost comentariul unei pensionare) ca a picat guvernarea pe PDL. Credeti ca daca erau altii la putere, rezolvau ceva? Nu, va spun eu! Uitati-va ca nu vor sa preia guvernarea. (“Asta chiar e culmea!”). Daca au solutii, sa vina, sa le spuna si sa preia guvernare! Dar nu vor!( “Ia dati-va voi demisia si o sa vedem daca vrea cineva sau nu!”) “, a spus Balcan.

La ora 13.30, conform programului, sindicalistii s-au retras

In paralel cu pichetarea de la sediul PDL, o mana de sindicalisti, care a variat intre 1 si 20 de persoane, au manifestat si la sediul UNPR.  Protestatarii au fost invitati de Constantin Cibu, presedintele UNPR Braila, in sediul partidului, la o cafea, pentru a le asculta pasurile. Intrebat de profesori daca este de acord cu ridicarea coeficientului de salarizare al profesorilor Cibu a raspuns ca “nu poate promite ceva pe care nu se simte in stare sa duca la bun sfarsit”. In discutii a fost mentionat si faptul ca nu exista unitate intre partidele politice, motiv pentru care tara va mai ramane in criza mult timp.

Comentarii

comentariu

About the Author

-