Published On: joi, Oct 14th, 2010

Politistii ii invata pe braileni sa traverseze

Share This
Tags

Politistii de la Rutiera au desfasurat in aceasta dupa amiaza in fata Colegiului “Gh. M. Murgoci” o actiune prin care doreau sa ii informeze pe trecatori si pe elevii unitatii de invatamant asupra pericolelor la care se expun daca traverseaza strada neregulamentar. Actiunea s-a desfasurat pe trecerea de pietoni din fata Colegiului “Murgoci” si la ea au participat elevii clasei a VII-a din cadrul unitatii scolare.
Culmea, chiar in timpul actiunii de prevenire, politistii de la Rutiera au prins cativa soferi care au ignorat semnele de avertizare ale elevilor care participau la actiunea de prevenire impreuna cu politistii. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul unor pietoni neatenti, care au incercat sa treaca la intamplare pe trecerea de pietoni.
Totodata, politistii continua intalnirea cu elevii in cadrul Campaniei de Prevenire a Violentei Juvenile, demarata de Inspectoratul Judetean de Politie.
“Prezenti la orele de dirigentie, politistii le-au explicat care este rolul normelor morale si sociale, precum si a legilor, ce s-ar intampla daca acestea nu ar exista si mai ales, de ce este important sa fie respectate. Copiii au inteles ca legile nu sunt facute cu scopul de a-i sanctiona pe aceia care le incalca, ci pentru ca astfel se asigura ordinea sociala care face ca fiecare cetatean sa se simta in siguranta. Cei care nesocotesc legile sunt pedepsiti tocmai pentru ca fapta lor reprezinta un pericol pentru ceilalti oameni”,  declarat inspector Jenel Sogor, purtatorul de cuvant al Politiei brailene.
Copiii au fost invitati sa descrie situatii concrete de viata pe care ei le-au considerat problematice si pe care nu au stiut sa le rezolve, sau solutia a fost una nepotrivita. In acest mod, politistii au avut ocazia sa demonstreze ca orice situatie conflictuala poate fi depasita fara violenta si fara incalcarea legilor. Elevii au identificat modalitatile de manifestare a violentei, atat in mediul scolar, cat si in afara acestuia si au analizat de la ce pornesc astfel de comportamente, dar, mai ales, au invatat cum trebuie actionat, pentru evitarea unor adevarate tragedii.
Politistii i-au invatat pe elevi si ce trebuie sa faca, daca s-ar intampla sa fie victime ale infractorilor. In situatia in care o persoana rauvoitoare ar incerca sa le sustraga bunuri personale (telefon mobil, bani etc.), copiii au aflat ca cea mai buna arma de aparare este strigatul de ajutor si evitarea unor altercatii verbale. Avand in vedere faptul ca nu dispun de forta fizica, dar si din cauza faptului ca nu sunt suficient de maturi ca sa fie atenti la circumstantele favorabile producerii unei astfel de fapte si nici sa anticipeze consecintele evenimentelor de acest gen, elevii au fost sfatuiti de politisti sa evite discutiile cu persoanele necunoscute, sa nu urce in lift sau in scara blocului cu astfel de persoane, sa nu circule singuri prin locuri izolate, dar, mai ales, sa ceara ajutorul celor din jur, daca cineva ii agreseaza in vreun fel.
“Intalnirile cu elevii au ca scop educarea acestora pentru prevenirea victimizarii, in special a copiilor si adolescentilor – categorie de populatie considerata cu risc de vulnerabilitate crescut din cauza imaturitatii fizice si psihice. Totodata, accentul este pus pe rolul pozitiv al relaţiei pe care copilul trebuie sa o aiba cu familia sa, cu scoala, cu profesorii, avand in vedere faptul ca absenteismul scolar si afilierea la grupuri care au preocupari dubioase reprezinta un factor de risc pentru o conduita delincventa”, a mai spus purtatorul de cuvant.

Comentarii

comentariu

About the Author

-