Published On: mar, Oct 19th, 2010

Politistii cu blana, spaima infractorilor braileni

Share This
Tags

* Cei 27 de caini ciobanesti ai Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Braila sunt in slujba legii 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana. Sunt fideli, atasati stapanilor, usor de dresat reusind sa impresioneze prin abilitatile lor la locul de munca, chiar daca pentru activitatea prestata nu sunt remunerati.

La IPJ Braila lucreaza in echipa cu stapanii lor si participa la misiuni periculoase 23 de caini de insotire-patrulare si patru de urmarire. Ciobanestii au fost repartizati la Biroul de Politie Urbana, Politiile oraselor Faurei si Ianca, dar si la Posturile de Politie Chiscani, Unirea, Ciresu, Sutesti si Viziru, zone cu risc sporit de infractiuni stradale. Politistii cu caini de insotire-patrulare actioneaza in preajma stadioanelor de fotbal pentru mentinerea sau restabilirea ordinii si linistii publice, precum si in momentul escortarii unor detinuti periculosi spre penitenciar sau catre IPJ, in timp ce cainii de urmarire, patru la numar, sunt folositi la cercetarea zonei producerii unei infractiuni pentru depistarea infractorilor dupa urmele lasate la fata locului.
Cea mai noua achizitie canina a Politiei brailene are doar opt luni. Unul dintre decanii de varsta este ciobanescul Pama, aflat in grija agentului principal Iulian Raducan de la Postul de Politie Unirea cu care lucreaza si de care are grija de 12 ani. “Pensia” nu a venit la varsta de noua ani asa cum ar fi trebuit pentru acest catel, iar forma fizica buna i-a determinat pe superiorii sai sa il mentina in activitate si in prezent.
Agentului principal Iulian Raducan povesteste ca anul trecut, pe cand patrula pe raza comunei impreuna cu Pama au intervenit pentru a “stinge” conflictul spontan dintre doi consateni din Valea Canepii, iscat la un cafe-bar din Unirea. Politistul i-a dat comanda cainelui sa il astepte afara, a intrat singur in incaperea unde cei doi se certau si abia cand Pama si-a facut aparitia scandalagii s-au potolit astfel incat agentul a reusit sa faca perchezitia corporala descoperind asupra certaretilor doua cutite cu lamele in lungime de 10, respectiv 17 cm pentru care barbatii au primit dosar penal.

Ajutor de nadejde

Agentul sef Marinica Marchidan se poate mandri la randu-i cu cainele sau Cobapa, in varsta de patru ani care i-a fost alaturi in multe misiuni de interventie si patrulare in comuna Sutesti unde-si desfasoara serviciul in calitate de ajutor al sefului de post. Anul trecut, Cobapa l-a urmarit si imobilizat pe un localnic de 35 de ani care a incercat sa fuga in momentul in care i-a vazut patruland pe o ulita. Barbatul avea asupra sa o sabie cu lama in lungime de 83 cm.
Agentul sef isi aminteste si de o alta intamplare in care cainele sau a tras de lesa si l-a avertizat asupra unei locuinte. Nu mare i-a fost mirarea politistului sa constate ca Cobapa a suprins in flagrant un localnic care incerca sa patrunda in casa unui batran pentru a sustrage bunuri. La vederea cainelui, infractorul a mers la sediul Postului de Politie unde i s-a intocmit dosar penal.
Agentul principal Dan Solomon din cadrul Biroului de Politie Urbana a fost insotit in misiuni de cainele sau Tikana. Agentul isi aminteste ca in una dintre noptile de patrulare, pe la orele 02.45, cainele a devenit agitat si scancea sa fie urmat spre un bloc din dreapta sa. Tikana a prins in flagrant un tanar de numai 18 ani din Braila care sustragea mai multe bunuri dintr-o boxa de la subsolul blocului, ulterior politistii stabilind ca tanarul a mai comis spargeri in aceeasi zona.

Scoala este necesara pentru atingerea performantei

Cariera unui caine politist incepe la Centrul National Chinologic “Dr. Aurel Greblea”din Sibiu, recunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari unitati de profil din Europa si din lume. Anual aici sunt produsi 400 de catei si sunt scolarizate aproximativ 2.000 de cupluri cinotehnice. La numai doua luni, cateii sunt selectionati pe diverse categorii de serviciu, in functie de aptitudinile pe care le manifesta pentru urmatoarele specialitati: insotire-patrulare, insotire-interventie, urmarire, detectare explozivi si stupefiante, descoperire cadavre umane ingropate, descoperire persoane surprinse sub daramaturi etc.
La implinirea varstei de trei luni, catelusii ajung la viitorii stapani si urmeaza un curs de initiere cu durata de doua saptamani prin care politistii isi insusesc primele notiuni despre ingrijirea, hranirea si predresajul canin. Dupa absolvirea cursului, cuplurile politist-caine se intorc acasa, acolo unde continua pregatirea pana ce patrupedele ating varsta de 12 – 16 luni. Dupa ce ajung la maturitate, cainii se intorc cu stapanii la scoala unde participa la cursuri de calificare cu durata de trei si sase luni, in functie de categoria de serviciu pentru care a fost selectionat si pregatit. Dupa examenul de absolvire, cuplurile om-caine se intorc in teritoriu pentru a pune in practica ceea ce au invatat la cursurile de pregatire.

Comentarii

comentariu

About the Author

-