Published On: mar, Oct 26th, 2010

Parintii sunt avertizati in scris despre pericolul consumului de plante etnobotanice de catre copii

Share This
Tags

* Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a incheiat un acord de parteneriat cu trei unitati de invatamant: Scoala “Aurel Vlaicu”, Liceul “Mihail Sebastian” si Liceul “Panait Cerna”,  in vederea prevenirii consumului de substante si plante denumite generic “etnobotanice” in randul elevilor

Cresterea numarului de magazine in care se comercializeaza o serie de produse care au in componenta plante si substante cu proprietati psihoactive, care s-au dovedit extrem de periculoase pentru sanatate, a determinat desfasurarea unei campanii la nivel national, cu scopul de a informa tinerii cu privire la efectele nocive ale acestor substante.
Riscul ridicat de pericol asupra sanatatii oamenilor, ca urmare a folosirii acestor substante, este dovedit de numarul foarte mare de persoane, cu precadere in randul celor tineri, care se prezinta la spital. In cursul anului 2009, peste 1300 de persoane au solicitat asistenta medicala pentru intoxicatii grave datorita consumului de plante etnobotanice.
Efectele produse de aceste substante sunt similare celor produse de substantele psihotrope, avand efect direct asupra creierului uman. Aceste efecte sunt concretizate in stari confuzionale: pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei, combinate cu efecte adverse ca: puternice dureri de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, tensiuni arteriale si a temperaturii corpului.
Plantele si substantele identificate si analizate au fost incluse, in functie de gravitatea efectelor pe care le produc asupra sanatatii, in categoria drogurilor de risc sau de mare risc, din tabelele egii 143\2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.
In scrisoarea adresata parintilor, in cadrul Campaniei “Dependenti de libertate”, desfasurata si la Braila,  se prezinta cateva dintre motivele pentru care tinerii incep sa consume aceste substante, se ofera sfaturi parintilor privind modul in care trebuie abordat si disciplinat copilul si se indeamna la o comunicare nu doar verbala, ci si nonverbala, in care este necesar ca adultii sa isi exprime afectiunea si sa ii ofere copilului sprijin neconditionat. Campania este adresata concomitent elevilor si parintilor, cei din urma fiind direct responsabili de stilul de viata adoptat de odrasle. Elevii sunt informati la cursurile de dirigentie, care sunt efectele consumului de plante etnobotanice si care este riscul la care se supun in urma intrebuintarii acestor substante.
Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila este dispus sa ofere consiliere gratuita si confidentiala consumatorilor de plante etnobonatice, bineinteles daca acestia isi dau consimtamantul si sunt dispusi sa coopereze cu specialistii acestui centru.

Comentarii

comentariu

About the Author

-