Published On: joi, Oct 21st, 2010

Parintele economistilor braileni isi povesteste viata in cartea “Itinerar sentimental Falticeni-Braila”

Share This
Tags

* Dupa 85 de ani de activitate neintrerupta a decis sa isi scrie memoriile intr-o carte. “Itinerar sentimental Falticeni-Braila”, va fi lansata la inceputul lunii urmatoare. Cu aceasta ocazie, profesorul sarbatoreste si 20 de ani de la infiintarea Editurii “Danubius”.

Dascal originar din Falticeni, Gheorghe Gorincu a terminat Facultatea de Finante, Credit si Contabilitate din cadrul Institutului de Stiinte Economice. A venit la Braila in urma cu 60 de ani dupa ce a primit o oferta din partea Ministerului Finantelor de a profesa. S-a indragostit de orasul cu salcami si a invatat generatii intregi de elevi cum poti sa iti depasesti limitele, la Scoala Medie Tehnica Financiara, la Liceul “Economic”, dar si la Grupul Scolar “Radio TV”.

Cartea „Itinerar sentimental Falticeni-Braila” s-a nascut asa cum marturiseste autorul din fapte si intamplari cu nuante in plan personal, evenimente si momente social-politice, nationale si nu numai, locuri si oameni din toata tara, evenimente politice si culturale „percepute cu ochii copilului de altadata, ai adolescentului, ai omului matur, mai apoi”.
Evenimentul este cu atat mai important pentru profesorul de economie cu cat tot acum se implinesc si doua decenii de cand a fondat editura “Danubius” din Braila unde a incercat sa aduca prin lucrarile editate, nu putine la numar, o raza de lumina prin hatisul legislativ care pusese stapanire pe viata economica a primilor ani postrevolutionari.
„Proiectul initial a fost de dialog cu profesorul Dumitru Anghel cu intentia de a se constitui in episoade publicistice intr-o rubrica de ziar brailean, dar am renuntat, pentru ca, fara voia mea, luat de valul trairilor pe parcursul a 85 de ani de viata, am simtit ca pot scrie o carte de cateva sute de pagini. Parcurgand mai multe etape am constatat ca episoadele sunt deosebit de importante fiind legate de viata, de evenimentele care s-au succedat in aceasta perioada de 85 de ani si am ajuns la concluzia ca ar merita sa fie consemnate intr-o publicatie mai ampla”, explica profesorul Gheorghe Gorincu.
Numele cartii a venit firesc, “in primul rand 25 de ani traiti la Falticeni, de unde sunt eu, in mijlocul unei populatii care a insemnat o avanlansa de oameni de seama, recunoscuti pe plan national, si in al doilea rand 60 de ani la Braila. De altfel, partea a doua a cartii are un titlu elocvent din acest punct de vedere – Braila, orasul maturitatii, pentru ca mi-a oferit o casnicie de 57 de ani si posibilitatea de a ma confrunta cu circa patru activitati de pionerat pe linie de invatamant”.
Aventura in orasul cu salcami a inceput in 1952 cand Gheorghe Gorincu este profesor, pentru prima data, cu jumatate de norma la Scoala Medie Tehnica Financiara din Braila avand functia de baza ca inspector sef la Banca Nationala din Braila.
In 1955, printr-un ordin al ministrului din acea perioada, au fost desfiintate toate Scolile Medii Tehnice Financiare din tara, ramand numai in centrele mari cate una, “de samanta cum s-ar spune, producandu-se un gol enorm, mai ales pe specialitatea mea, ca economist”.

La “Economic”

Dupa patru ani, Ministerul Finantelor a considerat ca tara este lipsita de economisti si ca “obiectul activitatii Ministerului nu mai avea specialisti cu care sa tina evidenta contabila a acestei tari. Acesta a fost motivul pentru care in 1959, cand eram inspector sef la Banca Nationala, m-am trezit cu un inspector de la Ministerul Finantelor care mi-a cerut sa pun bazele unui invatamant tehnic financiar, respectiv cu absolventi de liceu, adica un fel de semiinstitut superior. Am fost incantat pentru ca prinsesem gustul invatamantului si in aceste conditii m-am angajat in aceasta activitate de pionerat. Dupa ce am facut inscrierile si am pus scoala pe fagasul cel bun, reprezentantii Ministerului mi-au cerut sa raman cadru didactic in continuare. Le-am explicat ca sunt cadru economic si ca mi-ar surade sa imbratisez activitatea de cadru didactic, dar nu aveam aprobare. Reprezentantul Ministerului mi-a cerut numai parearea personala daca vreau sa devin cadru didactic”.
Sediul noului liceu a fost ales pe strada Bolintineanu, in apropierea Gradinii Publice.
In 1971 profesorul Gheorghe Gorincu a inceput sa faca pregatirile pentru ca Liceul “Economic” sa-si sarbatoreasca centenarul. Pentru acest lucru a cautat pe la Arhivele Brailei si a strans toate documentele necesare care sa ateste ca in 1871 a fost infiintat, la Braila, Liceul Comercial si astfel in 1971 se putea sarbatori centenarul unitatii de invatamant. Si cum fiecare liceu trebuia sa aiba un nume propriu la propunerea profesorului Gorincu a fost ales “Ion Ghica”.
“Pe toti absolventii din Braila ai invatamantului economic i-am adunat in curtea scolii unde erau oficialitatile centrale, locale, reprezentanti ai Ministerului. Am invitat si personalitati ale Brailei care au terminat liceul acolo”, isi aminteste profesorul.
Anul urmator au fost organizate cursuri speciale de economie. La cursul de circulatie baneasca si tehnica bancara, elevii aveau la dispozitie o saptamana sa citeasca presa locala, sa caute ceva in legatura cu domeniul lor, iar cele mai bune referate au fost prezentate colegilor la microfon, o inovatie la acea data, iar mai apoi erau ascultate de pe inregistrari.
“Dupa cinci ani cei de la cerc au avut ocazia sa asculte benzile. Abia asteptau sa isi asculte din nou vocile”, povesteste profesorul.
Tot in aceeasi perioada a fost infiintat si cercul de gospodarie pentru fete si orchestra pentru elevi. In plus, toate Liceele Teoretice aveau ateliere practice unde confectionau obiecte utile. La “Economic” a aparut astfel un magazin cu circuit inchis unde elevii efectuat practica.
“Liceele din jur produceau bunuri de larg consumm iar noi nu produceam nimic. Asa a aparut magazinul nostru unde elevii din clasa a IX-a erau vanzatori, cei din clasa a X-a erau contabili, cei din clasa a XI-a cenzori, iar cei din ultimul an, directori ai magazinului”, explica profesorul.

De la Economic la Radio TV

Nu dupa mult timp, Gheorghe Gorincu a fost solicitat sa preia conducerea Grupului Scolar Radio TV.
“Am ramas stupefiat pentru ca eu eram un economist convins, avusesem trei carti de economie publicate, aveam articole de specialitate economica si dintr-o data mi se cerea sa pastoresc o scoala suta la suta tehnica. Nu am dat un raspuns imediat, am deschis anul scolar la Liceul “Economic”. Inspectorul general Radu Ciuca a venit la mine si m-a rugat sa il insotesc la Grupul Scolar “Radio TV”, m-am supus si cand am ajuns acolo am aflat ca aceasta unitate scolara era in situatia de a fi transferata la Constanta. Inaintea mea fusese director tot un economist, Ilie Floroiu, care pusese bazele invatamentului Radio TV. Greseala lui a fost aceea ca a avut si ore de Radio TV si specialistii din cadrul grupului l-au mancat pe paine, cum se spune, pana ce au reusit sa il scoata din scoala. Si atunci s-a decis sa desfiinteze scoala si sa mute elevii la Constanta. Organele locale nu au fost de acord pentru ca era un Grup Scolar deosebit de important. M-am dus la Inspectorat si am intrebat de ce m-au trimis la o scoala care este pe punctul de a se desfiinta si de a trece la Constanta. Mi-au spus ca imi rezerva catedra la “Economic”, titular gradul I si daca nu ma pot descurca la “Radio TV” pot sa ma intorc la “Economic” fara probleme. Atunci am facut un plan de vreo patru pagini cu tot ce trebuie pentru a pune scoala pe picioare si a infiinta Cercul de Radio TV”, isi aminteste profesorul.
Atunci cand a ajuns la “Radio TV” Gheorghe Gorincu a descoperit ca elevii dupa cinci ani de zile primeau diploma cu circuit inchis semnata ca pentru scoala profesionala nu de Ministerul Educatiei.
“Am zis ca acesti elevi cand termina trebuie sa primeasca o diploma cu care sa poata merge oriunde cu titulatura Ministerului Invatamantului. Elevii care isi pregateau examenul de diploma trebuiau sa isi intocmeasca un dosar de proba practica, cei de la Economic descriau un proces economic. Si elevii de la Radio TV descriau un proces si am zis ca nu e bine asa. Am cerut un proiect de diploma cu un obiect electronic care sa mataie, sa pacaie, sa faca ceva, indiferent ce si sa fie si unicat pentru ca e proiect de diploma. La sfarsitul primului an m-am trezit cu 60 de obiecte functionale. 13 ani a trebuit sa plimb toate obiectele la toate manifestarile din tara. Imi aduc aminte ca la un moment dat nu mai aveam loc de depozitare pentru ele, atat de multe erau”, mai spune profesorul.

Activitatea publicistica

Dupa pensionare a decis sa inceapa un alt capitol al vietii. Avea  trei rubrici la trei ziare din Braila, dar si din Galati. A publicat numeroase articole economice, dar si de istorie si agricultura. Dupa 1989 a inceput colaborarea cu ziarul local “Libertatea” la care trimitea cate cinci termeni de economie. Intamplarea a facut ca dupa o perioada de timp cei de la “Porto-Franco” sa se arate interesati de activitatea sa si astfel a aparut primul dictionar de termeni economici de piata.
In urma cu 20 de ani a decis sa infiinteze o editura. Paradoxal, activitatea de la Editura “Danubius” a inceput nu cu probleme economice, ci cu “ziaristica”: “Am zis sa scoatem cu pensionarii cu care colaborasem in diverse situatii, o revista despre viata pensionarilor. Am scos patru numere care au fost distribuite la toate Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din tara. Dupa un alt numar facut ca al carte de un specialist am decis sa ma las de ziaristica, nu era pentru mine”.
Astfel, s-a intors la termenii economici pe care i-a publicat in mai multe brosuri, imbracati intr-o forma care sa fie de folos cititorilor, a colaborat opt ani cu ASE-ul din Iasi si a impanzit tara cu brosurile cu termeni economici, dar in 1998 lucrurile s-au schimbat. Trebuia platit TVA pentru aceste publicatii si a renuntat, nu insa pentru totdeauna.
Cartea “Itinerar sentimental Falticeni-Braila” va fi lansata la inceputul lunii noiembrie la biblioteca publica, fiecare capitol fiind insotit de fotografii pe care profesorul le-a strans de-a lungul anilor, de la prieteni si institutii din Braila si Iasi.

Aprecieri de la cunoscuti

Povetele lui Gheorghe Gorincu, atat la catedra, cat si la editura au ajuns la elevii si la colaboratorii sai, iar munca sa este apreciata deopotriva de fostii elevi, cat si de actualii parteneri de afaceri.
“Profesorul Gorincu face parte din elita intelectualilor urbei noastre, cu daruire in munca didactica si cu harnicie spornica in publicistica. La catedra, dar mai ales, ca director adjunct al Liceului Economic si director al Grupului Scolar Radio TV a contribuit mult la ridicarea prestigiului acestor scoli, fapt recunoscut si apreciat la vremea aceea”, spune profesorul Toader Buculei.
Si in activitatea de la editura profesorul a fost un deschizator de drumuri si un exemplu demn de urmat, fapt recunoscut de economistul Ilie Popovici. “Domnul profesor era, ca si acum, un mare entuziast, cu multa putere de munca, propunandu-mi proiecte care ma atrageau ca un magnet, in directa legatura cu preocuparile mele profesionale. Era perioada de pionerat in aplicarea noului sistem contabil si fiscal cand ne puneam multe intrebari la care nu gaseam intotdeauna raspunsuri. Editura mi-a dat posibilitatea sa ma perfectionez profesional, imbinand problemele de natura financiar-fiscala cu cele de contabilitate, practica cu teoria”, marturiseste Ilie Popovici.

Comentarii

comentariu

About the Author

-