Published On: mie, Oct 6th, 2010

O noua zi de chin pentru beneficiarii ajutoarelor alimentare

Share This
Tags

* si astazi, cateva sute de braileni cu venituri reduse au dat buzna la centrele de distribuire a ajutoarelor UE

E foamea mare si nu se stie cand se va sfarsi situatia asta de criza! Este explicatia pe care o dau oamenii care se aduna cu sutele, in fiecare dimineata, la cele doua centre de distribuire a ajutoarelor alimentare oferite de Uniunea Europeana, amenajate in municipiul Braila. Desi temperatruile sunt mai scazute pe zi ce trece, iar frigul e mai greu de indurat, brailenii saraci sunt dispusi sa faca orice efort, ca sa primeasca pachetele cu malai, zahar, faina, biscuiti, paste fainoase si lapte praf. Cei mai hotarati se aduna de pe la 3-4 dimineata, astfel incat la deschiderea centrului sa fie printre primii, iar batranii apar dupa 7-8, cand se aseaza la rand, cu gandul ca-i va ajuta Cel de Sus sa reziste ore in sir, in picioare si inghesuiala.

“Este o nebuneala totala, lista s-a facut amestecata, handicap cu somajul, iar acuma striga unii peste altii! Baga somaj peste handicap si nu stim la ce numar se ajunge, in cazul asta! Trebuia sa se faca liste separate si sa se intre separat!”, ni s-a plans o batranica.

“Tot lumea-i de vina, dom’le!  Daca venea dimineata… eu am venit, m-am inscris pe lista si dupa aia, asta e, sunt pe lista, ca sunt la somaj sau pensionar. Cu ce-i de vina omul ala de acolo, gardianul? E greseala noastra, nu a lui!”, a izbucnit un barbat, in inghesuiala generala.

“Nu pot sa ma lipsesc de alimentele astea, cu ce sa traiesc, soacra-mea e cu pensie de handicap, sotul e cu pensie de handicap si am trei copii minori. Eu nu pot sa muncesc, fiindca stau sa am grija de ei. Foamea-i mare, dar nu se termina, cine stie cand se va termina!”, ne-a declarat o femeie care statea de cateva ore la coada.

Cu totii spun ca saracia in care traiesc este atat de mare, incat sunt dispusi la orice, ca sa capete de pomana o punga de faina, de zahar sau malai. Ei stiu ca au posibilitatea sa-si ridice aceste ajutoare pana in luna martie, insa se tem ca daca vine gerul, nu vor putea sa mai stea la coada cu orele, asa cum fac acum. Oamenii si-ar dori sa fie lasati sa intre macar in holul imobilului unde se distribuie alimentele, ca sa stea la adapost, insa, deocamdata, autoritatile prefera sa-i tina in curte, unde pot fi tinuti mai usor in frau.

Amintim ca de acest tip de ajutoare beneficiaza persoanele cu handicap grav si accentuat, pensionarii cu venituri de pana la 400 lei lunar, somerii aflati in plata si cei ce primesc ajutor pentru venitul minim garantat.

Comentarii

comentariu

About the Author