Published On: lun, Oct 25th, 2010

Numirile directorilor la scolile brailene sunt legale si necesare

Share This
Tags

* Cel putin asa sustine Viorel Botea, inspectorul scolar general * Iuliana Ignat a renuntat la doua functii de conducere, la Scoala nr. 21, dar si la Scoala nr. 2

Scandalul numirii directorilor la cateva unitati de invatamant din Braila este considerat de catre inspectorul scolar general, Viorel Botea inoportun si intretinut artificial din toate partile. Acesta sustine ca toate schimbarile au fost facute legal, in conformitate cu atributiile inspectorului scolar general si cu avizul Consiliului de Administratie al Inspectoratului.

La Scoala nr. 21, Viorel Botea a numit director plin pe Iuliana Ignat care insa nu a rezistat acolo mai mult de doua saptamani inainte de a-si depune demisia. “Doamna directoare s-a dus frumos, a luat legatura cu oamenii, insa dumneaei a inteles un lucru, in acea comunitate in care marea majoritate sunt rusi lipoveni, comunicarea interetnica nu poate fi facuta decat de o persoana de etnie rusa. Doamna profesoara si-a dat seama de acest lucru, a facut toate demersurile de inceput ale anului scolar si a venit la mine sa imi spuna ca renunta”, a explicat inspectorul scolar general.

Acesta recunoaste ca a purtat cateva discutii cu reprezentantii comunitatii tocmai pentru a gasi pe cineva care sa fie agreat de membrii comunitatii.

“S-a vazut clar ca in orice comunitate dumnealor isi doresc un conducator din comunitatea lor. Astfel ca in locul doamnei Iuliana Ignat este Jipa Rubanov. Eu stiam ca doamna Ignat stie limba rusa foarte bine, insa dumneaei nu stia foarte bine aceasta limba. Noul director este la pensie, dar este in primul an si a primit continuitate inainte de data de 1 septembrie. Nu este niciun fel de problema”, a mai spus inspectorul scolar.

“Putini oameni au eleganta pe care o are doamna Ignat”

Nebunia de la Scoala nr. 2 “Fanus Neagu” a inceput de la un document lipsa. ”Noi am inceput sa mergem la control acte pentru ca le-am solicitat colegilor ca pana in jurul datei de 1 noiembrie sa avem toate actele la Inspectorat, iar cel tarziu pe 1 decembrie sa solicitam controlul Ministerului la Inspectorat pentru a nu avea niciun fel de probleme. La Scoala nr. 2 au venit de la Arhivele statului in control si au constatat ca nu era decizie pentru persoana care se ocupa de arhiva desi controlul a fost pozitiv. S-a omis, s-a uitat, ma rog. In controlul actelor s-a observat ca numirea pe director plin a doamnei Meirosu nu era legala. In acel moment am discutat cu ea, nu stia. Problema mi s-a parut destul de urata pentru ca nu poti sa stai pe o functie si tu sa nu stii de exemplu daca actul tau este legal sau nu”, a explicat Viorel Botea.

Motivul ilegalitatii : ”Demiterea din director adjunct este facuta de directorul plin si dupa aceea treci la catedra si de la catedra esti detasat pe alta functie, iar aceste hartii nu existau. Am facut aceasta numire care s-a dovedit ulterior a fi acoperita de un anumit scandal intretinut din toate partile. Am numit-o pe doamna Ignat care si-a desfasurat activitatea ireprosabil, dar avand in vedere bataia de joc la care a fost supusa din partea unor persoane, si nu vreau sa dau nume, a venit si cu un gest de eleganta maxima si-a dat demisia. Putini oameni au eleganta pe care o are doamna Ignat”, a precizat Botea.

Acesta nu a exclus posibilitatea ca dupa finalizarea auditului cerut de Iuliana Ignat si de Primarie la Scoala nr. 2, sa fie numita director adjunct Emilia Meirosu, dar asta numai daca se constata ca nu vor fi probleme.

Aparatorul Scolii nr. 2

Viorel Botea a tinut sa precizeze de asemenea ca zvonurile lansate la adresa sa sunt total nefondate. Mai mult, acesta sustine ca nu vrea sa distruga Scoala nr. 2.

“Parintii mei au fost 40 de ani invatatori in cartierul Radu Negru. Nu exista o casa in cartier in care sa nu fie un om invata de ei sau de mine. In Radu Negru daca vine cineva sa rezolve o problema bate la poarta sa ma intrebe ceva si stie toata lumea ca deschid usa si le dau un sfat. Eu am fost director la Scoala nr. 2. Am mutat Scoala nr. 2 cand in 1991 era lovita de cutremur la Gradinita de pe strada Grigore Alexandrescu in patru zile si am facut toate utilitatile necesare acolo si am plecat pentru ca am fost solicitat ca profesor de colegii de la Pedagogic. Pe mine nu m-a interesat sa fiu director la Scoala nr. 2, ci m-a interesat ca acea scoala sa nu fie lasata de izbeliste. Am sprijinit cu tot ce am putut Scoala nr. 2”, a conchis acesta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-