Published On: mie, Oct 27th, 2010

Nu mai suntem pe primul loc in UE, ca nivel de coruptie

Share This
Tags

 * anul acesta, Romania a coborat pe locul 25 in UE si 69, la nivel global

Daca anul trecut, potrivit unor rapoarte, Ro­mania era perceputa ca tara cea mai corupta din UE, in sectorul public, impartind “titlul” cu Grecia si Bulgaria, anul acesta, tara noastra a mai coborat in clasament.

Mai exact, in conformitate cu Indicele de Perceptie a Coruptiei, lansat de Transparency International, Romania inregistreaza un scor de 3,7 pe o scara de la 1 la 10, unde 1 este gradul maxim de coruptie. Astfel, din cele 178 de tari analizate de Transparency International privind perceptia coruptiei in sectorul public, Romania ocupa locul 69, la egalitate de puncte cu Brazilia, Cuba si Muntenegru. La nivelul Uniunii Europene, tara noastra se plaseaza pe locul 25.

Cele mai putin corupte sunt, la nivel global, Dane­marca, Noua Zeelanda si Singapore, fie­care cu un punctaj de 9,3 dintr-un maxim de 10 puncte. De partea cealalta a clasa­mentului, cele mai corupte tari sunt Afganistanul (1,4), Myanmar (1,4) si Somalia, cu un punctaj de 1,1.

Reprezentantii Transparency International considera ca aceasta coborare in topul coruptiei in sistemul public nu se datoreaza actiunilor guvernatilor romani, ci faptului ca in alte state gradul de coruptie a crescut mai mult, in perceptia publica.

Comentarii

comentariu

About the Author

-