Published On: mar, Oct 12th, 2010

Lectii de autoprotectie, predate de jandarmi

Share This
Tags

* se intampla in aceasta perioada in mai multe scoIi brailene, unde elevii sunt informati despe tipurile de violenta si modul in care se pot feri de actele agresive ale celor din jur * lectia a fost pigmentata cu exemple de cuvinte si gesturi “dure”, dar obisnuite in lumea scolarilor, care au provocat amuzamentul copiilor

Jandarmeria Braila desfoasoara, in aceasta perioada, o serie intalnirilor cu elevii si profesorii din scolile brailene, pe tema prevenirii si combaterii faptelor antisociale. Jandarmii vor sa dezvolte comunicarea cu elevii, prin intalniri periodice in care sunt prezentate riscurile la care se expun si consecintele care pot rezulta, in cazul comiterii de contraventii si infractiuni.

Pe timpul intalnirilor au fost prezentate unele prevederi ale legii, privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice si ale Codului Penal. Totodata, jandarmii le-au prezentat elevilor si profesorilor modalitatile prin care pot incerca sa evite sa fie angrenati intr-un conflict care poate degenera in acte de violenta.

Oamenii legii au incercat insa sa le vorbeasca micutiilor pe limba lor despre violenta fizica si verbala, dar si despre cea gestica, ce produce la fel de multa suferinta celui vizat. Pentru ca micutii sa inteleaga exact despre ce este vorba, jandarmii au dat exemple din lumea elevilor, cu gesturi si intamplari care au loc frecvent in orice unitate de invatamant. Astfel, elevii au zambit si si-au dat ghinoturi, cand jandarmii le-au spus ca si gesturile obscene sau triviale intre elevi constituie un tot o forma de violenta, iar cand s-a discutat despre injuraturi si jigniri si s-a exemplificat cu expresii des auzite unitatile de invatamat, hazul a fost general.

Jandarmii nu au omis sa aminteasca si despre riscurile la care se supun elevii daca fac glume nepotrivite, telefonand si anuntand ca in scoala exista o bomba, ca sa scape de cursuri. Copiii au aflat, astfel, ca sunt pasibili de amenzi intre 100-500 lei si pot fi acuzati chiar de terorism, ceea ce a facut sa le piara zambetul de pe buze.

Inspectoratul de Jandarmi Judetean Braila a incheiat, in aceasta luna, acorduri de parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog si Fundatia „Surorile Clarise ale Sfantului Sacrament” din Braila, cu scopul de a preveni consumul de alcool, tutun si droguri in randul copiilor, prin activitati de informare si constientizare cu privire la extinderea acestui fenomen, a riscului infractional asociat si a consecintelor in plan fizic, psihic si social.

Comentarii

comentariu

About the Author

-