Published On: joi, Oct 14th, 2010

Gogonelele, conopida si gogosarii sunt la mare cautare

Share This
Tags

Gospodinele au inceput sa faca pregatiri pentru ca din camara sa nu lipseasca nimic in sezonul rece. Printre bunatatile nelipsite iarna se numara muraturile, conopida, varza alba sau rosie, gogosarii sau castravetii. Comerciantii din pietele brailene nu se pot plange de musterii, dar spun ca oamenii cumpara in cantitati mai mici, tocmai pentru ca nu mai au bani ca in anii trecuti.
“Am cumparat cinci kilograme de conopida pentru a o mura, 10 kg de muraturi, cinci de castraveti si 10 de varza alba. In anii trecuti aveam camara plina si imi ajungea pana aproape in vara tot ce aveam de rafturi, dar acum doar atat imi permit”, ne-a spus Valeria Constantinescu, 44 ani.
Legumele cumparate de gospodine pentru a fi puse la murat au preturi cuprinse intre 1,8 si 2,5 lei. Sanda, una dintre vanzatoare din Piata Mare, ne-a relatat reteta ideala pentru prepararea muraturilor: “Muraturile se spala si apoi se aseaza in borcane cu telina, conopida, usturoi, hrean si marar. Se prepara saramura din apa si sare, o lingura de sare la un kilogram de apa si dupa fierbere se toarna in borcane peste muraturi si apoi se depoziteaza intr-un loc racoros.Timpul de murare este de aproximativ o saptamana si jumatate”.
In ciuda cererii, numarul comerciantilor care au tarabele pline de astfel de legume este destul de mic, trei tarabe in Piata Mare, si inca cateva in celelalte piete. Comerciantii dau vina pe vara secetoasa si ploaia acida care au dus la distrugerea unei bune parti a productiei de rosii in acest an, motiv pentru care pretul lor, in cele mai multe cazuri sare de 2 lei. Cu toate acestea comerciantii sunt optimisti si cred ca in urmatoarea perioada vor avea mai multi clienti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-