Published On: lun, Oct 18th, 2010

Giorgiu Coman: “Ceea ce se intampla acum este mai groaznic decat inainte de 1989″

Share This
Tags

Acum 20 de ani a ignorat gloantele si a ramas pe baricade. Astazi, Giorgiu Coman este unul dintre revolutionarii braileni care crede ca situatia de acum  este copia celei din 1989, cand saracia i-a impins pe romani la un gest de care nimeni nu-i credea in stare: sa iasa in strada si sa rastoarne regimul comunist. Despre ce se intampla acum cu revolutionarii de atunci, dar si despre posibilitatea ca momentul Decembrie 1989 sa se repete vorbeste Coman, convins fiind ca guvernantii uita cum au ajuns la putere si ca Romania a fost guvernata pana acum doar de golani

Guvernantii uita ca au ajuns sa fie la putere acum, pe spatele revolutionarilor din decembrie 1989

“Eu cred ca guvernul Boc a dat dovada de o mare iresponsabilitate, nu numai ce priveste revolutionarii. Dumnealor uita ca totusi acesti revolutionari, care au fost pe baricade in Decembrie 1989, sunt persoanele datorita carora acesti guvernanti sunt la putere, inclusiv in anul 2010. Mi se pare o atitudine aberanta, pentru ca, in general, familile de revolutionari, de raniti, urmasii eroilor decedati in decembrie 1989 si nu in ultimul rand a luptatorilor din Decembrie 1989 sunt familii sarace, care traiesc dintr-o indemnizatie alocata de Guvernul Romaniei, din care s-a mai taiat o data, pana acum. Este la moda aceasta practica in ultimii ani de zile, cu Ordonantele de Urgenta, ceea ce nu mi se pare corect din punct de vedere juridic, atat timp cat avem la indemana Parlamentul, care ar trebui sa fie un izvor de legi, nu Guvernul Romaniei. In permanenta se discuta problema aceasta a anularii, a micsorarii sau a impozitarii indemnizatiilor pentru revolutionari. Noi ne-am intalnit zilele acestea cu toti colegii si am hotarat ca in prima faza sa avem o discutie cu prefectul judetului Braila, impreuna cu parlamentarii care reprezinta Braila la nivel national, sa picam de acord in aceasta privinta, insa avem speranta ca vor intelege si ca vor actiona in sensul de a anula aceasta ordonanta sau a nu se da curs acestei ordonante a Guvernului, privind revolutionarii si alte categorii. Din pacate, am inteles ca si la veterani urmeaza sa se taie”.

“Ceea ce se intampla acum este mai groaznic decat inainte de 1989″

“Va fi o Adunare nationala a revolutionarilor la Brasov si probabil ca o delegatie care va fi stabilita acolo va merge si va discuta la Guvern si aceasta problema, pentru ca daca unii dintre noi, cei care am fost in decembrie 1989, au reusit prin diverse forte sa acceada la diverse functii sau la diverse profesii, sunt foarte putini dintre colegii nostri care sunt avocati, profesori, majoritatea sunt oameni foarte saraci, sunt oameni care traiesc din aceasta indemnizatie. Nu va mai spun ca este o problema destul de grava in ceea ce ii priveste pe revolutionarii raniti, deoarece acestia necesita medicatie, un regim de ingrijire aparte. Acum, desi nu vreau sa intru in politica, dar sunt nevoit sa o fac, banii acestia pe care i-au retinut din salariile bugetarilor, din salariile la tot ce inseamna serviciul bugetar din Romania, nu se regasesc nicaieri. Nu vine nimeni si spune: uite, noi taiem din acesti bani si vom construi in Romania autostrazi! Ar fi foarte bine, am renunta fara nici un fel de problema, toata lumea, cred ca nu ar comenta nimeni, nimic. Dar atat timp cat banii astia in permanenta sunt taiati, exista un sac fara fund, ca sa zic asa, la nivel central, in cadrul Guvernului. Nu stiu, mi se par niste masuri iresponsabile. Suntem un fel de Argentina, la un nivel mai mic. Aceleasi chestiuni care se intampla in Romania anului 2010 se intamplau in urma cu cativa ani de zile in Argentina. Adica pur si simplu tot sistemul national a fost paralizat! Prin ce? Dintr-un prost management la nivel national facut de actuala guvernare. Suntem tara cu cele mai multe impozite din UE, banii nu se regasesc! Aici e tragedia nationala, tragedie pentru care noi, revolutionarii din 1989, sa stiti ca ne simtim un pic responsabili. Pentru ca, daca in 1989 am reusit sa inlaturam sistemul degenerat, corupt, un sistem totalitar, vreau sa va spun ca ceea ce a urmat dupa 1989 – imi pare rau ca trebuie sa o spun, pentru ca nu sunt om de stanga si nu am fost niciodata om de stanga – este mai groaznic decat inainte de 1989″.

“Romania, in ultimii douazeci de ani de zile, a fost guvernata de golani”

“Este orice posibil! Este posibil sa se repete Decembrie 1989, pentru ca in tara este o stare de tensiune creata la nivelul tuturor categoriilor sociale, fie ca ii numim politisti, fie ca sunt de la Ministerul de Finante! Este singura data in Romania cand tot sistemul national este paralizat de un prost management politic la nivel national. Ce inseamna lucrul acesta practic, inseamna ca, vorbind din punctul de vedere al revolutionarilor, dupa ce a avut loc schimbarea unui sistem, noi, revolutionarii am preferat sa nu ne implicam in politica. Ne-am dat la o parte, am stabilit atunci de comun acord cu cei care au condus judetul si orasul la vremea respectiva: domnule, noi ne dam la o parte sa-i lasam pe altii sa vina cu alegeri libere, asa am considerat noi atunci. Iata ca, dupa 21 de ani, consider ca am gresit! Pentru ca au ajuns in frunte - si vreau sa ma rezum strict la Braila - acesti reprezentanti ai nostri in Parlament, in consiliile judetene, in consiliile locale, oameni care nu stiu administratie, oameni care nu stiu sa conduca. Probabil ca in viata lor nu au condus nimic, nici macar o barca! A venit momentul ca acei oameni, putini care am mai ramas, care am fost in Decembrie 1989 si care am coordonat destinul acestui oras si al acestui judet, sa-si spuna din nou cuvantul, sa li se auda glasul. Revenim un pic in prim plan, pentru ca daca cineva poate sa-i traga de maneca pe acesti domni, suntem noi, pentru ca avem cel mai mare drept. Pentru ca noi ne-am dat la o parte si i-am lasat pe ei sa conduca idealurile Revolutiei. Care au fost idealurile, in afara de libertate? In primul rand, bunastarea fiecarui cetatean. Pentru ca stim cu totii ca pe timpul lui Ceausescu nu exista mancare. Acum exista, insa oamenii nu au cu ce sa o cumpere. Este tragic ce se intampla si imi cer scuze ca trebuie sa o spun din nou: Romania, in ultimii douazeci de ani de zile a fost guvernata de golani! Eu am scris un articol mai demult care se intitula “Este vremea golanilor”. Imi mentin aceeasi pozitie fata de ceea ce s-a intamplat in ultimii 21 de ani in Romania. Este vorba despre o clasa politica cu alte nume,  dar pe care le vedem in alte partide. Sunt aceleasi fete pe care le vedem ba la PDL, ba in PNL, ba in PSD. Peste tot sunt aceleasi persoane. Traian Basescu este rezultatul FSN-ului, era ministrul Transporturilor cand a disparut flota nationala. Acum este rusinos ca oamenii acestia nu apar in public, nu apar la televizor sa spuna ceva, sa transmita un mesaj. Este prima data cand, dupa douazeci de ani, noi ca revolutionari, ne-am strans, nu ca sa punem la cale o alta revolutie, ci sa mergem sa discutam cu oamenii care au fost alesi la un moment dat si care, dupa parerea mea, la momentul asta nu mai sunt legitimi”.

“Aceasta guvernare nu a realizat nimic!”

“Noi avem un plan de masuri pentru chestiunea aceasta si o sa rugam parlamentarii sa-l discutam. Pentru Braila avem o viziune, nu pentru acum, ca nu ma intereseaza acum, ma intereseaza ce vor face copiii nostri in viitor, peste zece ani, peste cinsprezece ani. Degeaba s-a murit in Decembrie 1989, degeaba sunt 43 de morti, degeaba sunt 117 raniti. A fost in zadar! Degeaba Braila este oras martir! Imi pare rau ca nu exista o perspectiva pe termen lung, nu a venit nimeni sa spuna: asa va arata Romania in 2015 sau in 2020! Atat timp cat nu exista o perspectiva pe termen lung, o gandire globala, la nivel national, care sa fie aplicata la nivelul fiecarei localitati in parte, nu avem ce sa discutam. Aceasta guvernare nu a realizat nimic! S-au creat doar tensiuni in tara, iar acum vin cu ideea de a lua bani de la revolutionari. Mi se pare aberant lucrul asta, pentru ca banii acestia nu se regasesc nicaieri!”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-