Published On: joi, Oct 14th, 2010

Formularele pentru caldura, mai ceva ca declaratia de avere

Share This
Tags

* ca sa obtina ajutorul pentru caldura, in aceasta iarna, brailenii au de completat formulare stufoase, in care sunt intrebati cate-n luna si-n stele *  pana si zilierii vor fi obligati sa anexeze la dosar documente care sa ateste la cine au muncit , in ce perioada si pe ce bani

Guvernantii sunt hotarati sa scotoceasca in buzunarele romanilor pana la fund, in incercarea de a determina de unde fac rost de bani ca sa-si duca traiul, chiar si atunci cand declara ca nu au niciun venit.

Ultima forma de inventariere a tuturor surselor de venit, fie el cat de modest, este impunerea completarii unui formular stufos si extrem de amanuntit cu privire la modul in care romanii saraci au facut rost de orice leu. Nu de alta, dar, asa cum a  explicat astazi primarul Aurel Simionescu, intr-o conferinta de presa, guvernantii merg pe ideea: “Degeaba va plangeti ca muriti de foame, fiindca nu aveti nicio sursa de venit; daca sunteti inca in viata, inseamna ca ati facut rost de bani de undeva si noi vrem sa stim de unde!”. Simionescu insusi a recunoscut ca formularele transmise de la Guvern in teritoriu sunt foarte dificil de completat, mai ales pentru oamenii simpli. In plus, el este nemultumit ca  guvernantii nu au acceptat ca aceste ajutoare sa se dea, la gramada, pe mai multe luni, in una sau doua transe, ca sa nu mai stea oamenii cu zilele la coada, in ger, lunar, pentru cateva zeci sau  sute de lei: “Am luat masurile necesare, am facut comisiile respective si vom primi solicitarile cetatenilor in trei puncte, respectiv la Directia de Asistenta Sociala, la Distrigaz si la Punctul termic nr. 2 din Piata Independentei, la Hexagoane. Deci de acolo vor putea ridica oamenii formularele si le vor depune la Directia de Asistenta Sociala si la Distrigaz pentru ceea ce inseamna gaze naturale pe sistem de carbuni, lemne si gaze si la Punctul termic 2, pentru ceea ce inseamna incalzirea in sistem centralizat. Suma-limita pana la care se acorda aceste ajutoare  a ramas aceeasi, 615 lei, ca si anul trecut. Problema este ca, din pacate, ajutoarele despre lemne de care am mai vorbit, se vor da tot in fiecare luna, ceea ce va insemna iar niste cozi la ghiseele noastre, dar ceea ce mi se pare mai deosebit este ca fiecare cetatean va trebui sa depuna o cerere, o declaratie pe propria raspundere, care arata ca o declaratie de avere, in care sunt veniturile realizate de familie in luna respectiva, cu adeverinte luate de angajator, daca el a fost angajat, tot felul de lucruri; ori persoanele care sunt beneficiarii unor astfel de ajutoare, sunt batrani, sunt oameni cu mai putina educatie, in general discutand. Mie mi se pare destul de complicat sa completeze toate acestea mai ales ca finalul este asa: “prin semnarea acestui contract am luat la cunostinta ca declaratiile sunt corecte si complete, iar declararea necorespunzatoare a adevarului se pedepseste conform legii penale”. Deci va dati seama cam cum va fi sa completeze omul toate aceste formulare. Mie mi se pare deja o exagerare in formularistica respectiva si in modul in care vom putea sa le realizam efectiv, sa raspundem solicitarilor oamenilor”.

Simionescu este constient ca multi beneficiari vor avea probleme in completarea acestor documente si crede ca aceia care locuiesc la bloc vor cere ajutorul administratorilor. Mai greu va fi pentru cei care locuiesc la casa, care se vor consulta, cel mai probabil, cu vecinii: ”Noi am spus sa le dam de la punctele respective, catre asociatiile de proprietari, care, la randul lor sa le duca catre oameni. Dar cand vor veni si daca ar fi vorba sa facem verificari, atunci se va constata ca “X” nu a pus nu stiu ce document aici in spate. Pentru ca eu am intrebat, bine, sa spunem asa, nu poti sa traiesti din nimic, nu poti sa nu ai niciun venit, trebuie sa ai de undeva ceva si atunci omul ala o sa spuna: “Da, eu am muncit cu ziua, cine imi da mie adeverinta daca eu declar ca am obtinut zece milioane de lei din munca cu ziua? Trebuie sa am o hartie ceva, de unde i-am obtinut eu nu numai pe gura, pe declaratia mea. De la angajator, cine este angajatorul? Ca nu-mi da nimeni adeverinta ca am muncit la el o saptamana de zile”. Sunt niste lucruri care cred ca vor ingreuna mult situatia”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-