Published On: mie, Oct 13th, 2010

Direcţia pentru Cultură, la simpozion naţional despre arhitectura interbelică

Share This
Tags

* evenimentul are loc la Târgu Mureş şi este organizat de Direcţia pentru Cultură şi Muzeul Târgu Mureş, în parteneriat cu Academia Română * „Comorile” lăsate acum în paragină din Centrul istoric brăilean vor fi prezentate publicului târg-mureşan ca adevărate monumente, cum de altfel şi sunt în realitate

După cum precizează prof. drd. Ana Hărăpescu – directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Brăila – în data de 15 octombrie, o delegaţie a instituţiei va participa la Piatra Neamţ la un simpozion având ca tematică evoluţia arhitecturii urbane în perioada interbelică. Subiectul este, din nefericire, unul extrem de sensibil, în condiţiile în care vestigiile unei epoci strălucitoare din punctul de vedere ale arhitecturii sunt măturate zilnic de buldozere în capitală, dar şi la noi în oraş. Cu siguranţă, organizatorii au dorit să tragă astfel un semnal de alarmă şi nu întâmplător Academia Română îşi trimite la simpozion reprezentanţi dintre specialiştii în domeniu.
Evenimentul, organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul  Naţional,  Academia Română şi Muzeul Judeţean Mureş, este programat să aibă loc la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Aici, reprezentanţii Brăilei vor prezenta „o lucrare multimedia care va  face cunoscută Brăila interbelică drept urbe reprezentativă a evoluţiei oraşelor din această parte a ţării prin unicitatea, originalitatea şi cosmopolitismul patrimoniului său cultural naţional”, după cum se precizează şi pe site-ul Direcţiei pentru Cultură, întrun comunicat referitor la evenimentul amintit.  Am ilustrat textul cu o imagine recentă a fostei Regale din care se observă farmecul clădirilor ridicate la cumpăna ssecolelor XVIII- XIX, dar şi lipsa de interes a proprietarilor, a autorităţilor – de toate nivelele – pentru integritatea „comorilor” (n.aut. Să nu uităm că întreaga zonă – aproape toată strada fostă Regală, plus Piaţa Traian – este declarată monument istoric, cu interes deosebit tocmai pentru arhitectură)
De menţionat, în contextul evenimentului anunţat, este că Direcţia pentru Cultură Mureş este condusă de profesorul şi scriitorul Nicolae Băciuţ, despre care ştim deja că este un prieten al Brăilei, fiind al doilea an consecutiv preşedinte al juriului la Concursul naţional de creaţie literară „Ion Creangă” organizat de şcoala omonimă din municipiul nostru.

Comentarii

comentariu

About the Author

-