Published On: lun, Oct 11th, 2010

De la 15.000 lei, la 1.100 lei, pensie

Share This
Tags

* este reducerea dramatica a sumei lunare pe care o primeste aviatorul pensionar Marian Covache* pilotul a contestat deja in instanta legalitatea calculului noii pensii

Noile reglementari legale cu privire la valoarea pensiilor de stat l-au afectat puternic pe pilotul cu cea mai mare pensie din Braila si una dintre cele mai mari pensii din tara . Este vorba despre Marian Covache, ce a ajuns de la o pensie de 15.000 Ron lunar, cat a incasat pana acum, la doar 1.100 Ron, de la 1 septembrie. “Conform prevederilor Legii 223 /2007, pot sa spun ca am fost pensionarul cu cea mai mare pensie din Braila, dar “am fost”, pentru ca, incepand cu data de 1 septembrie 2010, am o pensie echivalenta cu cea a lui nea’ Ilie, frizerul meu. Si nu glumesc, atunci cand spun acest lucru”.

Covache ne-a marturist ca a citit in presa locala, in urma cu cateva zile, o declaratie a directorului Casei Judetene de Pensii Braila, Sorin Enache, care vorbea despre faptul ca pensionarul cu cea mai mare pensie va ajunge, in baza noilor legi, sa incaseze doar 1100 de lei, dar nu a crezut, pana nu i-a venit fluturasul de pensie acasa. In plus, spune  pilotul, aceste chestiuni ar fi trebuit sa fie confidentiale: “Pai eu stiam ca e confidentiala valoarea pensiei! Ei, dar parca importa cat este ea de mare? Stiti, printre pensionari se spune ca trebuie sa fie…lunga! Probabil ca domnul Enache a gresit ceva socoteli si nu dumnealui, ci inspectorii care se ocupa de calcule. Oricat ar fi cuantumul ei, eu am contestat decizia noua de pensionare – de fapt nu numai eu, ci toti aviatorii din Romania si cei stabiliti in alte tari. Contestatia contine doua aspecte: cel al neconstitutionalitatii deciziei Curtii Constitutionale (un act politic machiavelic), cat si cel al modului de calcul al pensiei sociale, parte integranta din pensia de serviciu, conform Legii 19, calcul ce nu are in compunerea sa grupa speciala de munca in care am lucrat inainte de 1 aprilie 2000, cat si alte elemente”.

Covache este de parere ca nu Casa Judeteana de Pensii se face vinovata de acest calcul, pe care-l considera gresit: “Nu cred ca angajatii de acolo au vreo vina, ci normele trimise catre ei de la Casa Nationala nu sunt tocmai clare. De fapt, intreaga bulibaseala legislativa nu te mai lasa sa poti face un lucru bun, in indiferent ce domeniu ai lucra. Azi o lege, maine alta si poimaine se modifica si aia noua… “.

Marian Covache a tinut sa precizeze ca aviatorii nu luau o “pensie speciala”: “Mai intai trebuie facuta corectia necesara: nu este o pensie speciala, ci una ocupationala. O pensie de serviciu, cum se intituleaza in Uniunea Europeana. In 2006, un grup de deputati au initiat un proiect de lege sub numele de Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, devenit ulterior Legea 223/2007.  Printre initiatori se afla si dna deputat PD-L, actualul ministru al transporturilor, Anca Daniela Boagiu.  Presedintele Traian Basescu, la vremea aceea, cu toata opozitia premierului Tariceanu, a promulgat Legea a doua zi dupa ce a primit-o de la Camera Deputatilor, mai exact pe 3 iulie 2007.

Pentru a vedea cat de constituionala si cat de corecta este acea lege, trebuie remarcat faptul ca are toate avizele necesare de la Comisia pentru buget, finante şi banci, Comisia pentru munca si protectie sociala, Comisia juridica, de disciplina si imunitati, Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati si de la Comisia pentru industrii si servicii”.

Comentarii

comentariu

About the Author