Published On: mie, Oct 13th, 2010

Cui ii pasa de Biserica de la Sutesti?

Share This
Tags

* este intrebarea pe care o adreseaza autoritatilor un grup care se semneaza “Echipa SOS Patrimoniul brailean” * acesta cere restaurarea profesionista a lacasului de cult unde, in luna septembrie 2010,  un contrafort al clopotnitei s-a prabusit peste un muncitor

Un grup intitulat, generic, “Echipa SOS Patrimoniul cultural brailean” trage un semnal de alarma, cu privire la starea avansata de degradare a bisericii din Sutesti si la pericolul pe care il reprezinta lucrarile efectuate acolo, de oameni care nu au pregatirea necesara unei restaurari. Grupul aminteste ca, recent, la lacasul de cult a avut loc un accident tragic, soldat cu un ranit, in timpul unor astfel de lucrari si constata ca toata lumea a vazut latura umana a incidentului, fara sa isi puna nimeni problema monumentului in sine. Pe site-ul propriu, Echipa SOS Patrimoniul cultural brailean a postat urmatorul text: “Cui ii pasa de Biserica din Sutesti? Nimanui! … in afara de noi. Am inceput sec, cu un raspuns la intrebarea din titlu, pentru ca situatia acestui monument istoric este la fel de deplorabila ca si in iarna, când am tras primul semnal de alarma. Peretii clopotnitei sunt decopertati, am intrat in toamna, vine iar iarna si caramida veche se macina incet, dar sigur. Ca sa se dea o forma de legalitate interventiei la acel monument, Muzeul Brailei si-a trimis slujbasii sa praseasca in jurul clopotnitei. Directia de Cultura Braila si-a trecut in planul de realizari inspectii la fata locului, alte organe s-au perindat in calatorii pe acolo si tot asa.
Ghinionul a facut ca pe 3 septembrie 2010, un contrafort al clopotnitei sa cada peste un muncitor, care a scapat ca prin minune cu viata din acel accident nefericit. Ne exprimam compasiunea si regretul pentru ca acel om a trecut prin aceasta experienta traumatizanta din cauza ignorantei si incompetentei celor care au organizat acel santier de restaurare.
In momentul producerii nenorocirii, toti au sarit sa declare ca nu e nimeni vinovat pentru caderea zidului si ca asta s-a intâmplat din senin, din cauza vibratiilor produse de masinile de mare tonaj care trec prin zona. Nu stiu cât de multi pot sa creada o astfel de gogomanie. Avem câteva intrebari: cum poti sa sapi ca fraierul o groapa de doi metri la baza clopotnitei, fara sa intaresti sau sa asiguri zidul care era foarte subrezit? Vibratiile erau de la masinile de mare tonaj sau de la picamerele pe care le-ati folosit la spargerea structurilor dure ale clopotnitei? Probabil ca noaptea pe ascuns soferii de tiruri coborau cu picamere si produceau vibratii la baza clopotnitei. Sau poate chiar ei au sapat la baza contrafortului. Lume rea!
Am asteptat si noi o luna ca organele, ITM, procuratura etc. sa dea o solutie la anchetarea acestui caz, dar se pare ca aceasta inca nu e coapta.
si totusi, lasând la o parte latura umana, pe care presa si toti ceilalti s-au grabit sa o abordeze … Cui ii pasa de distrugerea monumentului istoric – Biserica Sf. Constantin si Elena de la sutesti? Cum se pot numi cei care sapa cu picamerul la baza unui monument istoric subrezit, fara sa ia nici macar cea mai elementara masura de protectie a zidului? Cum sa sapi o groapa de 2 metri adâncime fara sa fi intarit mai intâi zidul, structura de rezistenta? Cine le-a dat acestor amatori autorizatie de constructie pentru restaurarea unui monument istoric? Ce pazesc Directia de cultura si Politia de Patrimoniu? De ce zidurile acelea care au caramida nearsa stau a doua iarna in bataia vântului, gerului, ploii, zapezii etc?
Presa, preotul, constructorul etc. au scos in evidenta latura umana a accidentului de la sutesti, fara sa isi puna nimeni problema monumentului in sine. Noi tragem inca un semnal de alarma si consideram ca ar fi de dorit ca de aceasta restaurare sa se ocupe oameni mai competenti si cu mai multa experienta. Directia de Cultura ar fi bine sa mai mearga pe teren la santierele de restaurare si nu doar sa scrie frumos pe site realizarile marete”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-