Published On: lun, Oct 25th, 2010

Criza pune lacat pe firmele brailene

Share This
Tags

* In timp ce firmele isi restrang activitatea sau se inchid si tot mai multi oameni raman pe drumuri, numarul locurilor de munca vacante se mentine extrem de redus, cele mai multe fiind destinate somerilor cu studii medii sau muncitorilor necalificati.

Cererea nu se coreleaza cu oferta in ceea ce priveste locurile de munca nici pe timp de crestere economica, asa ca pe timp de criza situatia este cu atat mai disperata. Tot mai multe firme si-au inchis portile, iar numarul celor care au ramas fara un loc de munca a crescut in ritm alarmant. Braila are in acest moment peste 11.000 de someri inregistrati oficial, numarul total al celor care au ramas fara o sursa de venit fiind cu mult mai mare.
Patronii multor firme se vad nevoiti sa renunte la afaceri, pe fondul crizei. Numarul celor care ingenuncheaza in fata crizei si isi inchid afacerile este in crestere de la o luna la alta. In prezent, sunt inregistrati ca fiind activi 11.749 de comercianti din care 3.984 de persoane fizice autorizate si 7.765 de persoane juridice. Potrivit datelor furnizate de catre Oficiul Registrului Comertului, in primele noua luni ale anului si-au suspendat activitatea 690 de firme, fata de 1.415 in aceeasi perioada a anului trecut. In perioada ianuarie – septembrie 2010 au fost radiate 2.502 firme, iar in aceeasi perioada a anului trecut au fost radiate 724 de firme. La capitolul dizolvari in aceasta perioada au disparut 296 de firme, iar in ianuarie – septembrie 2009, 545 de firme.

Meserii cu cautare pe piata muncii

Chiar si in acest an numarul brailenilor care au decis sa tina piept crizei deschizand o noua afacere s-a ridicat la 1.377, mai putin cu 42 decat in aceeasi perioada a anului trecut. Multi dintre someri s-au reorientat, au urmat cursuri de calificare in alte domenii de activitate si au sperat ca isi vor gasi un loc de munca. Numai ca de cele mai multe ori oferta existenta pe piata muncii nu are nicio legatura cu pregatirea lor profesionala.
Angajatorii braileni au nevoie de muncitori cu studii medii in domeniul confectiilor textile, paza si protectie, alimentatie publica, constructii si amenajari interioare sau servicii. Meseriile cu cautare pe piata muncii sunt pentru: confectioneri textile, vanzatoare, lacatusi confectii metalice, spalatori auto, patiseri – covrigari, menajere, bone, ingrijitori persoane varstnice, manichiuriste, zugravi, contabili, electricieni, zidari, instalatori, agenti vanzari, dovada in acest sens fiind locurile de munca afisate la Somaj, dar si anunturile de la mica publicitate.
La Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila sunt in aceasta saptamana 137 de locuri de munca, din care 31 sunt destinate absolventilor. Cele mai multe joburi vacante sunt si de aceasta data destinate celor din domeniul confectiilor, atat pentru muncitori calificati, cat si pentru necalificati.

Comentarii

comentariu

About the Author

-