Published On: lun, Oct 11th, 2010

Autoritatile sunt pregatite sa intervina, cand apele poluate ale Dunarii vor ajunge la Braila

Share This
Tags

* cel putin asa declara prefectul judetului, Dumitru Popa * el spune ca, in cel mai rau caz, se va intrerupe alimentarea cu apa potabila preluata din Dunare, insa populatia nu va avea de suferit

Prefectul judetului Braila , Dumitru Popa, sustine ca autoritatile locale sunt pregatite sa intervina, pentru momentul in care apele poluate ale Dunarii, in care va ajunge malul toxic venit din Ungaria, vor ajunge in Braila. Popa a explicat ca, potrivit specialistilor, deocamdata nu exista niciun pericol, iar la momentul in care viitura se va apropia de judetul Braila, in functie de rezultatul analizelor calitatii apei, se va stabili planul actiunilor de interventie. “Sa ne fereasca Dumnezeu, speram sa nu ajunga pana la noi, declaratiile specialistilor care monitorizeaza Dunarea la intrare in tara sunt ca deocamdata nu trebuie sa ne facem nicio grija. Noi ne-am intrunit de sambata intr-un comandament pentru situatii de urgenta, azi am facut a doua sedinta si in fiecare dimineata, de la 9, ne vom intalni pentru eventualitatea in care substantele toxice care se afla in Dunare vor ajunge la Braila , sa luam masurile ce se impun. Exista stabilite mai multe scenarii, in functie de tipul de poluanti, ei pot fi chimici sau bacteriologici, sau si unii si alti. Scopul intalnirilor noastre si finalitatea acestor comandamente este ca daca va trebui sa intervenim, populatia sa nu sufere din aceasta cauza, adica alimentarea cu apa potabila de la prizele ce sunt la Dunare sa poata functiona”.

Prefectul a precizat ca exista pregatite solutii si pentru eventualitatea in care s-ar pune problema intreruperii funizarii apei potabile preluate din Dunare: “Exista variante, suntem pregatiti, de asta ne-am si intalnit, populatia va fi aprovizionata pe perioada trecerii viiturii cu apa potabila si apa menajera totodata, dar in cantitati care nu stiu daca o sa poata sa satisfaca necesarul, mai ales la apa menajera, pentru ca va dati seama, numai in Braila sunt 240.000  de locuitori, priza de apa de la Braila nu aprovizioneaza numai municipiul, iar priza de la Gropeni duce apa in cam jumatate din judet, deci, per total, trei sferturi din judetul Braila se aprovizioneaza cu apa potabila din surse aflate la Dunare. Va fi o dificultate, daca se va pune problema sa intrerupem furnizarea apei potabile, dar avem experienta anilor trecuti, cand la Braila a fost oprita patru zile aprovizionarea cu apa din Dunare, pana a trecut o viitura cu un alt fel de poluant”.

Prefectul a mai precizat ca nu este cazul ca populatia sa intre in panica si sa-si faca provizii de apa potabila, dat fiind ca este de asteptat ca, pana la Braila , concentratia substantelor toxice sa se reduca substantial.

Popa ne-a mai informat ca specialistii locali iau probe de apa din Dunare de cel putin patru ori pe zi, pentru a se asigura ca toti indicatorii sunt in limite normale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-