Published On: mar, Oct 12th, 2010

“Sa fie sanatosi, sa-mi manace ei pensia mai departe, cu neamul lor!”

Share This
Tags

* este urarea pe care o face braileanul care avea cea mai mare pensie din judetul Braila, celor care i-au recalculat-o * Covache  se plange ca are de platit la banca o rata de 2.000 de lei lunar, iar acum, pensia sa este de numai 1.100 lei

“O sa imprumut bani de la guvernul Boc, ca sa achit ratele la banca!”-  o spune, ironic, Marian Covache, fost pilot, omul cu cea mai mare pensie de stat inregistrata in utimii ani in judetul Braila . El considera nedreapta actuala legislatie privind calculul pensiilor, care l-a adus in situatia ca, de la o suma de 15.000 lei brut, lunar, sa incaseze acum 1.100 lei. Marian Covache ne-a declarat astazi ca dupa cativa ani buni de zbor, considera ca merita o pensie linistita, insa acum, dupa recalculare, a ajuns sa se compare cu frizerul sau, nea Ilie, care are o pensie ceva mai mare decat a sa: “Deci suntem pe pozitii egale in ceea ce priveste castigul, n-am fost pe pozitii egale in ceea ce priveste riscul, pentru ca atunci cand ma barbierea, imi punea briciul la gat, deci aveam doua riscuri, o data sa mor cu elicopterul sau cu avionul si al doilea risc, ca nea Ilie, din greseala, sa-mi taie beregata. Nu mi-a taiat beregata, eu sunt pensionar, nea Ilie  e pensionar, el cu 12 milioane lei vechi, eu cu 11 milioane. Asta este… Cu banii acestia pot face multe, pot sa-i cheltui pe 10 paini, 3 cutii de pateu de ficat de conserva – nu va spun firma producatoare, ca il iau pe cel mai ieftin si ma duc in magazinul asta modern deschis in Braila – si imi mai raman 5 milioane pe care-i cheltui pe carne, cartofi…”.

Covache a precizat ca, de fapt, cel mai mult il ingrijoreaza rata la banca, pentru un imprumut facut in urma cu cateva timp: “Am vrut sa fiu un tata bun cu cea de-a doua fiica si sa-i iau o masina si ei. I-am luat-o in rate, am de platit inca rate la masina. Rata lunara am fixat-o in functie de pensia pe care am avut-o anterior, este in jur de 20 de milioane de lei vechi pe luna, sa vad de unde Dumnezeu ii iau, inca vreo cateva lui de zile, cat mai am de achitat. Probabil ca o sa fac imprumut la Guverul Romaniei, sa le cer sprijinul sa ma ajute, sa achit rata. Daca nu, ramane fiica-mea fara masina si la urma urmei, ajut Braicarul sa-si faca planul la vanzari de abonamente. Inainte am avut o pensie de 12.000 de RON in mana, acum a ramas 1.000. Mi s-a taiat 90% si vreau sa spun ca pensia aceasta nu am solicitat-o eu, mi-a fost data cu marinimie de statul roman, prin semnatura presedintelui Traian Basescu, urmand ca dupa doi ani, tot  la propunerea acestui presedinte sa mi-o ia inapoi. Sa fie sanatosi, s-o manace ei mai departe, cu neamul lor!”

Covache ne-a mai spus ca a contestat deja in instanta decizia de recalculare a pensiei: “Am contestat-o, odata ce mi-a fost data – este un drept, nu? – de Guvernul Romaniei, intarit prin semnatura unui sef de stat, indiferent cum se numeste el, dupa aceea vii peste 2 ani si-mi iei acest drept. Nu am inteles ratiunea. O sa vina cu siguranta un alt guvern  care sa mi-o dea inapoi si dupa aceea, s-ar putea ca astia care vin, sa pice, sa vina iar guvernul Boc 17,  iar mi-o ia, deci o sa ne jucam asa. Daca o sa apuc. V-am trimis o informare cu privire la colegii mei care nu au mai apucat sa manace pensia. Cristina Ditoiu, psiholog-sociolog, pensionar insotitor de bord, a facut un  studiu dedicat categoriei speciale de munca a pilotilor. Din el a reiesit ca speranta de viata in cazul personalului aeronavigant este mult diminuata. Decesele au survenit de la 40 la 55 de ani, uneori si mai devreme. Lista celor plecati prea devreme dintre noi cuprinde zeci de nume. Numarul personalului care se confrunta cu boli grave este la fel de mare. Efectele zborului asupra vietii personalului aeronavigant reprezinta un subiect de studiu pentru medicina si psihologia aeronautica”.

Tot intr-o situatie delicata, de pe urma reducerii substantiale a pensiei,  se afla un alt fost pilot, pensionarul Dumitru Frunza, care incasa lunar 8.000 lei, iar pentru luna septembrie, a primit doar 638 lei. Si acesta are de platit la banca o rata lunara de 2.000 lei, la un imprumut contractat anul trecut, pentru repararea casei.

Fostul pilot Constatin Mihaila este mai fericit, pentru ca nu are rate la banci. In plus, de la o pensie de 10.000 lei, el a ajuns, acum, la 1.400 lei.

Toti cei sapte piloti pensionari braileni au contestat deja in instanta, alaturi de colegii lor din tara , noul mod de calcul al pensiei, insa se tem ca procesele vor dura mult prea mult si vor fi obligati sa ajunga la CEDO, ca sa-si gaseasca dreptatea.

Comentarii

comentariu

About the Author