Published On: lun, Oct 18th, 2010

“Recunosc, statiunea Lacu Sarat e o palarie destul de mare pentru mine!”

Share This
Tags

* o spune primarul de Chiscani, Ion Craciun, care are pretentia ca taxele si impozitele aferente firmelor din statiune sa fie platite in comuna sa si nu la Braila * el a somat firma Unita Turism sa plateasca darile aferente anilor 2005-2008, incasate deja de municipalitate, iar instanta i-a dat castig de cauza * sentinta nu este insa definitiva si va fi contestata cu recurs

Unde dai si unde crapa! Batalia intre Braila si Chiscani, pentru adjudecarea dreptului de a incasa taxe si impozite din statiunea Lacu Sarat pune in mare dificultate firma Unita Turism, care are hoteluri in zona. Totul a pornit de la somatia trimisa firmei amintite de catre edilul din Chiscani, care  a cerut Unita Turism sa-i achite impozitele pe aferenti anilor 2004-2008, pe motiv ca statiunea unde aceasta are obiective turistice se afla pe raza administrativ teritoriala a comunei si nu a municipiului Braila, cum se considera initial. Primarul de Chiscani, Ion Craciun, a ridicat aceasta pretentie, ca urmare a faptului ca a castigat anterior in instanta dreptul de a colecta taxele si impozitele de pe urma Centralei de termoficare CET, tot in baza faptului ca aceasta se afla pe raza sa teritoriala. Craciun a avertizat firma Unita Turism ca daca nu achita 2 milioane Ron, suma aferenta impozitelor restante, ii blocheaza conturile.

Reprezentatii firmei sustin insa ca au platit toate taxele si impozitele, fara o zi intarziere, la Primaria Braila, asa incat singura solutie ar fi  ca municipalitatea sa le dea banii inapoi, sau sa vireze suma aferenta direct catre Primaria Chiscani. Cum municipalitatea a refuzat sa faca acest lucru, atat timp cat, oficial, pe acte, statiunea este inca pe raza sa adminsitrativ-teritoriala, Unita Turism n-a avut altceva de facut deca sa ceara instantei sa stabileasca unde trebuie sa plateasca darile. Sentinta data zilele trecute de Curtea de Apel Galati a fost ca taxele si impozitele trebuie platite catre Chiscani, insa aceasta nu este definitiva.

“Noi avem calitatea de reclamanti, am formulat o contestatie impotriva deciziei de impunere emisa de catre Primaria Chiscani, Primaria Braila, in prima faza, a avut calitatea de parat, apoi de chemata in garantie, motivat de faptul ca noi am achitat catre aceasta unitate administrativ teritoriala aceste impozite. Curtea de Apel Galati ne-a respins aceasta contestatie impotriva deciziei de impunere, insa a admis cererea  de chemare in garantie a Primariei Braila. In faza in care suntem acum, la o instanta de fond, solutia este atacabila cu recurs la inalta Curte de Casatie si Justitie, in situatia in care aceasta decizie va ramane definitiva si irevocabila, vom fi nevoiti ca societatea  pe care am reprezentat-o, Unita Turism, sa achite impozitele si taxele catre Primaria Chiscani, urmand ca noi sa le recuperam toate taxele si impozitele, din 1 ianuarie 2005,  de la Primaria Braila”, ne-a declarat astazi Cristian Vasile, avocat.

In plus, ca urmare a procesului, Unita Turism a blocat toate investitiile in Lacu Sarat.

Edilul Brailei, Aurel Simionescu, este hotarat sa merga pana-n panzele albe, in incercarea de a apara dreptul municipalitatii de a incasa darile din statiunea Lacu Sarat:  “Discutia la Curtea de Apel si pe procesele care sunt, sunt legate de incasarea unor impozite de catre comuna Chiscani sau de catre municipiul Braila . Ceea ce am spus este faptul ca nicaieri, nicio instanta, nu poate stabili limitele administrativ teritoriale. Aceste limite se stabilesc prin lege si este Legea 2/68, care, daca se modifica, se poate face acest lucru urmare a unor referendumuri in unitatile administrative teritoriale care modifica limitele. Legea este clara din acest punct de vedere si noi consideram ca nicio instanta, indiferent de nivelul instantei, nu poate stabili limitele administrativ teritoriale. Din acest punct de vedere, avem noi un proces care se duce spre Inalta Curte si care va trebui sa stabileasca nu limitele, ci insasi faptul ca o instanta nu poate stabili limite administrativ teritoriale”.

Primarul de Chiscani este insa sigur ca, pana la urma, va izbandi: “Noi nu am dat pe nimeni in judecata de cand sunt primar, la Primarie. Am fost actionati in instanta de catre SC Unita, ne-am prezentat la instanta si am castigat la Curtea de Apel Galati . Statiunea nu este a Primariei Chiscani, nu este a Primariei Braila, este a judetului si este statiune de interes national, dar pentru Primaria Chiscani, prin HG din 5.05.2010, s-au alocat de catre Ministerul Turismului 5,7 miliarde lei vechi, pentru dezvoltare de studii de fezabilitate si proiecte. Vreau sa le spun brailenilor ca din banii pe care ii va lua pe taxe si impozite, Primaria Chiscani, respectiv Consiliul Local, toti banii se vor intoarce pentru dezvoltarea infrastructurii in statiunea Lacu Sarat. De asemenea, vom da si de la CL Chiscani bani pentru dezvoltarea statiunii Lacu Sarat si vom atrage bani si prin proiecte. Asigur brailenii ca in statiunea Lacu Sarat se va dezvolta un lucru bun”.

Ion Craciun spune ca a incercat sa se inteleaga cu conducerea CJ si  a Primariei Braila, pentru un parteneriat pentru amenajarea statiunii, pentru ca este constient ca “palaria poate fi prea mare” pentru el, insa nu a primit un raspuns pozitiv: “Sunt actionat permanent in judecata si am purtat discutii  cu presedintele  CJ, cu primarul Brailei, cu toti factorii de conducere de la nivelul Brailei, respectiv institutia Arhitectului sef, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, secretarul de la Primaria municipiului Braila – care a plecat datorita a ceea ce a facut in Primaria Braila, fiindca acolo este coruptia -, deci vom dezvolta singuri statiunea Lacu Sarat. Primarul de la Braila sa-si vada de Braila, fiindca are destula treaba, primarul de la Chiscani sa-si vada de Primaria de Chiscani, ca are si el o groaza de treaba. In mod sigur, se vor organiza, dar le vom dovedi ca tot noi vom castiga, fiindca dreptatea e de partea noastra. Este pe teritoriul administrativ al comunei Chiscani, nu s-a facut nimic acolo timp de 20 de ani  si vom demonstra ca noi, o primarie de la tara, vom face parteneriat – lucru pe care l-am zis din data de 16 mai 2008, ca eu vreau un parteneriat intre Consiliul Judetean, intre Primaria Braila si Primaria Chiscani, sa administram aceasta statiune. Daca CJ, cu Primaria Braila nu raspund cererii Primariei Chiscani, le voi dovedi ca va administra o societate statiunea Lacu Sarat. Intr-adevar, recunosc, palaria e destul de mare pentru primarul de la Chiscani, dar voi demonstra ca Primaria Chiscani va face si acest lucru”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-