Published On: lun, Oct 4th, 2010

“Parlamentarii PSD n-au fost alesi pentru ca erau ei foarte foarte destepti, ci pentru ca beneficiau de aportul unui aparat organizat”

Share This
Tags

* este opinia liderului PNL Braila Catalin Boboc * el crede ca parlamentarii amintiti ar trebui sa se simta “mai datori, cumva” partidului

Presedintele PNL Braila, Catalin Boboc, considera ca actuala formula de sistem uninominal de vot, legiferata in Romania , are avantajele si dezavantajele ei. Boboc admite ca, la prima vedere, nu pare corect sa ajunga parlamentar un candidat care s-a plasat pe locul 2 sau 3 in preferintele electoratului, in colegiul sau, dar, pe de alta parte, recunoaste ca PNL-ul a avut de beneficiat de pe urma acestui sistem: “Evident ca el nu este unul perfect, dar este un prim pas care s-a realizat. Si spun ca nu e perfect de ce? Pentru ca oamenii poate ca s-au gandit ca simt mai aproape parlamentarii, ca au un control si un contact mai direct cu ei; pe de alta parte, s-au petrecut situatii din astea in care cineva chiar a obtinut foarte multe voturi, n-a intrat in Parlament si a intrat altcineva, cu mai putine voturi. Sunt exemple concrete la Braila . Dar, pe de alta parte, sistemul asta trebuie apreciat, la nivel national vorbind, pentru ca daca un partid, spre exemplu, in tara asta, ar obtine 30% in fiecare dintre colegii, dar nicaieri nu ajunge la peste 50%, atunci ar insemna ca 30% dintre oameni – ceea ce nu-i putin – nu sunt reprezentati in Parlament. Poate ca din acest motiv trebuie introdus acest sistem, daca raman doua camere. Pentru una dintre Camere, uninominal pur, poate ca cel mai bine ar fi ca el sa se desfasoare in doua tururi de scutin, ca la Primarie, iar pentru cealalta Camera, probabil, la Senat, sa fie un vot proportional, pe liste, sau gasita o alta forma”.

Boboc are nostalgia sistemului de vot pe liste, pentru ca, in acest fel, parlamentarii sunt controlati mai bine de partid: “Nici chiar acel vot pe liste sa stiti ca nu este atat de rau, dintr-un punct de vedere, pentru ca atunci cand parlamentarii au fost alesi uninominal, au simtit oarecum ca au si mai multa putere, cel putin in raport cu partidul lor. Ei toti si-au asumat un anume tip de mesaj si au considerat ca vor face un anume tip de politica, apoi, in functie de context si de interesele uneori personale, au ales acest traseism, ceea ce astazi  arata in Parlamentul Romaniei o alta configuratie decat ceea ce au exprimat atunci alegatorii. Din acest motiv, as spune ca o anumita restrangere a acestui drept de migratie ar fi necesar. Evident ca oamenii au dreptul sa aleaga, sa decida singuri, dar nu trebuie sa uitam ca multi dintre ei au fost alesi – o spun si nu vreau sa se supere nimeni – parlamentarii PSD, un partid cu multi oameni, sa stiti ca n-au fost alesi pentru ca erau ei foarte foarte destepti, ci pentru ca beneficiau de aportul unui aparat organizat. Din cauza asta cred ca partidul a avut un mare merit in alegerea lor, asadar si ei ar putea sa fie mai… sa spunem mai datori sa se simta, cumva, acelui partid”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-