Published On: mie, Sep 22nd, 2010

Ziua Europeana a Mobilitatii, sarbatorita astazi la Braila

Share This
Tags

*autoritatile au marcat astazi “Ziua Mobilitatii”, sarbatorita in toate tarile Uniunii Europene, printr-o serie de activitati ce au implicat peste 100 de copii

Manifestarile organizate de Primaria Braila si dedicate “Zilei mobilitatii” au debutat astazi dimineata cu un simpozion, dupa care elevii au fost invitati in strada, mai exact, pe Calea Galati, unde, pentru doua ore, a fost oprita circulatia rutiera. Micutii au fost angrenati in concursuri de desen, dar si cu rolele si  biciclete, pe o artera care, in mod obisnuit, este extrem de aglomerata si reprezinta un pericol pentru ei.   

Manona Avram, seful Agentiei de Protectie a Mediului  Braila, a declarat ca alegerea autoritatilor de a intrerupe, temporar, traficul auto pe Calea Galati, intre strada Stefan cel Mare si Bulevardul Dorobantilor, nu a fost deloc intamplatoare: “Aceasta decizia are ca scop si o masuratoare de zgomot, masuratoare anuala, pentru a vedea relevanta a ceea ce inseamna zgomotul intr-un trafic intr-o zi obisnuita si la o ora de varf si ceea ce inseamna valorile de zgomot inregistrate la momentul la care traficul este restrictionat. Al doilea motiv pentru care s-a recurs la  restrictionarea in zona mai sus mentionata este amplasarea unei statii automate de monitorizare a calitatii aerului, statii care inregistreaza in special valori ale poluantilor din trafic si pentru ca impreuna cu Primaria si Consiliul Judetean, a fost elaborat anul acesta un program de reducere a poluantilor, in special a pulberilor cu diametrul de 10 microni; aceste pulberi se inregistreaza cu valori crescute in special din trafic, adica atunci cand sunt alternate cu miscarea autovehiculelor”.

Zona in care traficul  fost oprit pe Calea Galati arata astazi ca o alee uriasa dintr-un parc. Micutii, insotiti de parinti si bunici, au dovedit ca au spirit competitiv  si s-au luat la intrecere pe role si biciclete, spre deliciul spectatorilor prezenti. Startul a fost dat de viceprimarul Doinitei Ciocan, in uralele asistentei. Copiii au fost cei care i-au invatat pe parinti ca miscarea nu este deloc de neglijat si ca lipsa timpului pentru activitati dinamice nu reprezinta o scuza plauzibila. Entuziasmul concurentilor s-a transmis publicului, care a reactionat rapid, incurajandu-i la scena deschisa.
Cei mai mici dintre copii prezenti au desenat pe asfalt, incantati ca pot face asta intr-un loc in care, in conditii normale, abia poti traversa strada. Fara deosebire, castigatori si invinsi la concursurile de biciclete, role sau desene pe asfalt au fost rasplatiti de Primaria Braila cu dulciuri si racoritoare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-