Published On: mie, Sep 8th, 2010

Zeci de legumicultori din zona Tichilesti acuza ca li se distrug culturile, in lipsa irigatiilor

Share This
Tags

* oameni spun ca seful asociatiei Utilizatorilor de Apa din care fac parte a oprit apa de lunea trecuta, pentru ca unii dintre membri nu si-au platit restantele * printre cei afectati se numara, insa si oameni care au facturile platite la zi

Disperarea cand imi vine, rup camasa de pe mine – este exact ceea ce simte, de cateva zile, un legumicultor din zona Albina, care a ajuns in pragul disperarii, de cand a fost intrerupta pomparea apei, prin canalele de irigatii. De mai bine de o saptamana, Eugen Burcus simte realmente ca se ofileste si el, vazand cum legumele i se usuca din cauza secetei, iar raspunsul pe care il primeste de la seful Organizatiei Utilizatorilor de Apa la care este membru e categoric: pana nu-si platesc toti datoriile, nu vede nimeni picatura de apa pe conducte!

Ercus spune ca, lunea trecuta, cand s-a oprit apa, seful OUA, Nicu Bogdan, cel care are putere de decizie asupra inchiderii robinetului de la statia de pompare, le-a spus oamenilor ca este o chestiune de 2-3 zile, apoi le-a spus ca luni, cel tarziu, se da drumul la apa, pentru ca, miercuri, oamenii sa afle cu stupoare ca nimeni nu va beneficia de irigatii, pana nu se achita integral toate datoriile pentru apa livrata deja. Omul ne-a declarat ca cel mult intr-o saptamana, daca nu sunt udate, recoltele sale de ardei se vor distruge din cauza secetei si va pierde, astfel, sute de milioane de lei vechi, investite in aceasta cultura.

Tatal lui Eugen Ercus, Neculai, desi mai potolit in a-si exprima nemultumirea, ne-a explicat ca el este cu plata la zi a facturilor, insa tot nu primeste apa, iar daca Bogdan, nu va da drumul la irigatii, il va actiona in judecata, pentru a-si recupera pagubele.

Oamenii sustin ca nu au alte surse de venit decat activitatea agricola si nu pot sa asiste impasibili la distrugerea unei recolte care ar fi putut sa aduca bani buni, numai din incapatanarea unui om de a da drumul la robinet, in statia de pompare.

L-am cautat astazi si pe Nicu Bogdan, pentru a-i afla pozitia, insa acesta nu a fost de gasit si nici la apelurile noastre telefonice repetate nu a raspuns.

Am incercat sa discutam si cu conducerea Primariei din Tichilesti, pe raza careia actioneaza OUA respectiva si am aflat ca insusi viceprimarul, care are un mic teren agricol, este afectat de decizia lui Bogdan. Viceprimarul Mihai Nicolae ne-a declarat ca a discutat personal cu Nicu Bogdan, insa a primit acelasi raspuns ca si ceilalti: pana nu se platesc toate restantele, nu se da drumul la apa. Nicolae admite ca nu este corect ca si legumicultorii care nu au datorii sa fie afectati, insa ne-a explicat ca, din ce a aflat de la Bogdan, nu exista posibilitatea tehnica sa se dea apa numai la unii si la altii, nu.

Ercus sustine ca in situatia sa sunt 40-50 de legumicultori din zona, dintre care unii ameninta ca renunta la agricultura si lasa pamantul parloaga, fiindca nu mai rezista psihic, sa-si vada munca batjocorita de statul roman, in general si de unii dintre consateni, in special.

Comentarii

comentariu

About the Author