Published On: mie, Sep 29th, 2010

Un brailean vrea sa restaureze pe banii lui cladirea fostului Consulat Italian

Share This
Tags

* Nicolae Dumitru a adresat o scrisoare de intentie Ambasadei Italiei la Bucuresti, in vederea obtinerii imobilului situat in strada Radu S. Campiniu * braileanul vrea sa realizeze in cladire sali de expozitii, un club aristocratic italiano-roman si o cafenea cu bucatarie italiana

Nicolae Dumitru este administratorul Hotelului “Locanda Belli” din satul Albina. Impresionat de arhitectura cladirii fostului Consulat Italian la Braila, situat in strada Campiniu 35, el doreste sa o transforme intr-un centru cultural si de comert.
Imobilul este proprietatea Ambasadei Republicii Italiei la Bucuresti si a functionat ca reprezentanta consulara italiana a Brailei, iar constructia ei dateaza de la sfarsitul secolului XIX,  avand parter si etaj, construit pe o fundatie de caramida, beci cu arcade, scara interioara, tamplarie din lemn, dotari interioare specifice epocii. Din anul 1947, cand isi produce efectul Decretul de nationalizare  a tuturor imobilelor si mijloacelor de productie, imobilul, sediul Consulatului Italiei din Braila a intrat in patrimoniul imobiliar al Primariei Braila. El a fost inchiriat asistatilor sociali ce au devenit chiriasi de stat, care au exploatat imobilul pana la starea actuala de dezastru, o adevarata ruina insalubra. Dotarile imobilului au fost supuse permanent distrugerii, jafului sistematic, disparand rand pe rand ornamentele interioare, mobilerul, instalatiile de apa, canalizare si energie electrica. Chiar si in aceste conditii, Dumitru a adresat o scrisoare de intentie Consulatului Italiei din Bucuresti, in vederea obtinerii imobilului printr-un contract de comodat a spatiului pentru efectuarea consolidarii, reparatiilor si punerii acestuia in functiune. Intrebat ce proiect doreste sa initieze in legatura cu cladirea, acesta a declarat: ”Dupa reabilitarea cladirii, interior si exterior, schimbarea tavanelor si peretilor dupa o matrita originala si aducerea la forma si detaliile pe care le avea inainte de starea deplorabila in care se afla acum, spatiul interior va fi amenajat pentru cultura si comert, pe ideea unor expozitii cu vanzare temporare sau permanente de grafica si pictura, crearea unui club aristocratic italiano-roman la subsolul acesteia si o cafenea cu bucatarie italiana si preparate originale din Italia la etaj”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-