Published On: mar, Sep 28th, 2010

Un baiat povesteste cum a participat la primul viol, in clasa I

Share This
Tags

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Compartimentul de Asistenta si Sprijin pentru Readaptarea Copilului cu Probleme Psihosociale si reprezentanti ai politiei judetene s-au intalnit astazi cu minorii sub 14 ani care prezinta probleme de adaptare si relationare, comportament antisocial sau care au savarsit fapte penale. Intalnirea s-a manifestat sub forma unui dialog intre participanti, scopul nefiind altul decat acela de a invata unul de la celalalt, prin intermediul greselilor savarsite si a experientelor de viata, uneori, amare.
Istorioara lui Visan Florin, un tanar in varsta de 19 ani, aflat in detentie, a impresionat intreaga audienta: in 2005, cand avea numai 14 ani,  a violat si dat o spargere! Paradoxal, la acea vreme, era abia clasa intai. El a marturisit ca la viol au mai participat si doi tovarasi de-ai sai mai mari, de 15, respectiv 16 ani. Ulterior, atat Florin, cat si partenerii lui au fugit din tara; primul in Spania, ceilalti in Franta, unde au fost ajunsi din urma de mandate de arestare si au fost retinuti. Cel dintai a fost condamnat in lipsa la 5 ani si  fost arestat mult prea devreme: la 16 ani. Pana in 2008, el a stat in arest in Spania, iar acum isi ispaseste pedeapsa la Penitenciarul din Tichilesti. Ne-a marturisit, cu zambetul pe buze, ca este un copil, iar puscaria l-a maturizat mult prea mult. Mai mult, chiar ni s-a confesat ca ar fi avut tentative de sinucidere, insa psihologul penitenciarului a inteles problemele “sufletului sau  ratacit” si l-a ajutat sa treaca peste suferinta care, unoeri, devenea de nesuportat. El a declarat ca si-ar indrepta greselile, daca ar avea posibilitatea sa o ia de la capat si nu ar mai fugi de acasa, nu ar mai incalca cuvantul parintilor si nu ar mai face parte din cercuri dubioase.
Un aspect de o deosebita importanta, pus in evidenta de politistii prezenti la discutii il constituie influenta nefasta pe care o exercita cei mari asupra celor mici. Exemplul dat de un copil, intr-un limbaj de cartier invatat mult prea devreme a fost mai mult decat concludent: “m-a imbarligat unu’ mai mare sa fur suc”. Marius, unul dintre minorii participanti la intrunirea-dialog, a declarat, la randul sau, ca pustanii sub 14 ani care fac parte din gasti de cartier sunt “bagati in prima linie” , sub numele de “sageti”, pentru ca nu raspund penal pentru faptele lor. 

Comentarii

comentariu

About the Author

-