Published On: lun, Sep 6th, 2010

Tarifele platite de comerciantii din piete nu se majoreaza, deocamdata

Share This
Tags

* consilierii municipali au decis luni ca nici comerciantii, nici populatia nu mai pot suporta mariri de cheltuieli

Comerciantii braileni din piete au trecut luni, fara sa stie, pe langa majorarea taxelor ce le sunt percepute, ca sa-si poata vinde marfa in locurile special amenajate. Mai concret, in conditiile infiintarii noi societati pe actiuni Administratia Pietelor si Targurilor, legislatia in vigoare impune stabilirea unor “tarife” ce urmeaza a fi percepute comerciantilor care-si vand marfa la taraba sau in module, pentru ca acestia plateau pana acum Directiei Administratia Pietelor “taxe”. Consiliul Local Municipal s-a intrunit, asadar, in vederea stabilirii unor tarife temporare, pana cand noua conducere APT SA, care abia acum preia gestiunea, isi va putea face toate calculele si va veni cu propuneri de tarife fundamentate.

In acest context, s-au analizat doua variante de lucru, prima vizand mentinerea nivelului actual al taxelor, care urmeaza fie denumite, mai nou, “tarife”. Aceste tarife vor include si TVA-ul, pana la aprobarea noilor tarife de catre CLM, dupa delegarea gestiunii serviciului. Intr-un raport prezentat consilierilor, noua conducere a APT SA a aratat ca la aceasta data, “societatea nu detine toate elementele necesare fundamentarii tarifelor conform legislatiei in vigoare, astfel incat apreciem ca indispensabila pentru desfasurarea in conditii legale a activitatii, aprobarea tarifelor conform propunerii sus mentionate. Din punct de vedere economic, impactul asupra activitatii societatii in varianta propusa mai sus (din actualele taxe se scade TV 24%) va fi dupa cum urmeaza: venituri lunare – 496.363 lei, cheltuieli totale lunare – 445.890 lei, profit lunar 50.472 lei”.

A doua varianta luata in calcul a fost majorarea taxelor actuale cu maxim 9,5%, argumentata prin “solicitarea formulata de catre Asociatia Comerciantilor si Producatorilor Privati din Braila, in sensul ca, la stabilirea noilor tarife privind contravaloarea folosintei spatiilor comerciale/suprafete de teren obiect al contractelor de inchiriere, tarife la care se va aplica cota de 24% TVA, TVA-ul sa fie suportat solidar de catre SC APT SA Braila – locator si locatari. Precizam ca majorarea nivelului actual al taxelor, prin aplicarea integrala a procentului de 24% reprezentand TVA, ar avea impact negativ asupra comerciantilor si populatiei, ceea ce ar genera o tensiune sociala in actualul context economic dificil. Impactul asupra activitatii APT SA in varianta in care taxele vor fi majorate cu pana la 9,5%: venituri lunare – 543.517 lei, cheltuieli totale lunare – 445.890 lei, profit lunar – 97.627 lei”.

Consilierii au opinat insa, la unison, ca varianta preferabila este prima, in care se mentin actualele niveluri ale taxelor – mai nou, tarife -, mai ales in contextul in care criza a lovit si asa extrem de puternic atat in comercianti, cat si in populatie, la modul general. Printre cei care s-au exprimat categoric impotriva maririi tarifelor au fost viceprimarul Stanel Necula si consilierii Vasile Varga si Petrica Popa.

In urma votului, s-a stabilit mentinerea nivelului tarifelor la valorile de pana acum. Declaratiile alesilor locali, pe aceasta tema, le puteti urmari in materialul video.

Comentarii

comentariu

About the Author

-