Published On: vin, Sep 3rd, 2010

Sunt sau nu bani pentru salariile profesorilor?

Share This
Tags

* primarul Aurel Simionescu sustine ca, dupa rectificarea bugetara, nu mai sunt bani pentru salariile din decembrie * inspectorul scolar general, Viorel Botea, declara insa ca nu-i nicio problema, din acest punct de vedere

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a anuntat astazi, intr-o conferinta de presa, ca la cea mai recenta rectificare de buget, Brailei nu i s-a dat, ci i s-a luat, mai precis, s-au taiat circa 30 de miliarde lei vechi, din sumele alocate pentru salariile cadrelor didactice. Explicatia reducerii bugetului alocat invatamantului a fost aceea ca s-a redus si numarul de posturi, insa, in realitate, la Braila nu a fost concediata nicio persoana din educatie, astfel incat acum, banii nu mai ajung pentru luna decembrie.

“In momentul acesta, urmare a rectificarii bugetare efectuate la nivel national, de la municipiul Braila, peste 30 de miliarde lei vechi au fost retrase din formula de salarizare a personalului din invatamant, urmare a unei presupuse reduceri de posturi care s-ar face; dar din ceea ce stiu eu, acest lucru nu s-a facut, deci incadrarea a fost una buna, pe oameni, nu avem o reducere substantiala de posturi. Aceste reduceri de buget vor afecta trimestrul IV; facem acum o miscare de bani din trimestrul IV in trimestrul III, dar trimestrul IV ramane relativ descoperit, cel putin pentru luna decembrie. Aceste surogate, aceste miscari pompieristice pe care le facem in acest moment nu rezolva decat o situatie punctuala, azi, maine intrand in aceeasi formula, in aceeasi situatie cu care ne-am confruntat de cativa ani buni incoace, luna decembrie fiind o luna de foarte multe ori descoperita, cel putin partial, din punct de vedere al salarizarii, al bugetului pe care il avem alocat pentru aceasta”.

Edilul-sef a precizat ca, la acest moment, suma disponibila ar acoperi numai circa 60-70% din necesarul pentru salariile dascalilor, iar speranta este la o noua rectificare, pozitiva, de aceasta data: “Cu oarecare aproximatie, din punctul meu de vedere, cam 30-40% din suma ramane descoperita. In fiecare an s-a intamplat asa ceva si s-a apelat la formula platilor cash-ului, netului si darile catre stat s-au dus in luna ianuarie. Inca o data va spun, nu este normal sa apelam la astfel de procedee. Bugetul trebuie sa fie unul clar, care sa poata fi executat, sa stim, avem, n-avem. De ce mai facem o planificare, de ce mai facem buget, de ce il mai ducem la Consiliu, daca tot il misc de colo-colo?”.

In ceea ce-l priveste, inspectorul scolar general al Brailei, Viorel Botea, declara ca sunt corecte informatiile primarului, insa, pe de alta parte, da asigurari ca nu vor fi probleme cu plata acestor salarii, pana la finele anului.

“Domnul primar e clar ca are niste informatii in momentul de fata, foarte corecte, zic eu si foarte la obiect, vizavi de acest lucru, dar pot sa va spun un lucru: din discutiile pe care le-am avut cu toti inspectorii generali si la minister, cu conducerea ministerului, pot sa afirm cu certitudine ca exista bani de salarii si mai mult nu am ce sa comentez”, ne-a declarat Botea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-