Published On: joi, Sep 16th, 2010

Stancu vrea sa dea Spitalul Judetean de Urgente Braila inapoi in administrarea Ministerului Sanatatii

Share This
Tags

* dupa recentele conflicte de la spital, presedintele CJ studiaza varianta de a renunta la administrarea unitatii si a o trimite inapoi, sub tutela Ministerului Sanatatii * in aceste conditii, el are dubii daca mai este cazul sa se continue investitiile in spital, pe bani de la bugetul judetean

Presedintele Consiliului Judetean Braila , Gheorghe Bunea Stancu, este extrem de nemultumit de modul in care evolueaza lucrurile la Spitalul Judetean, preluat recent in administrare de CJ. Stancu a fost deranjat de zvonurile care circula printre angajati, conform carora investitiile facute de Consiliu la spital ar fi fost realizate din banii oamenilor de acolo - afirmatii complet neadevarate - si de amenintarile ca, de fiecare data cand se va incerca taierea sporurilor sau a salariilor, oamenii vor iesi din nou in strada, cum au facut zilele trecute.  Presedintele Consiliului a declarat astazi, in plenul CJ, ca singurii abilitati si responsabili sa plateasca salariile si sa decida masuri de reducere a unor sporuri sau a altor drepturi banesti sunt membrii echipei manageriale de la spital: “Treaba noastra, a Consiliului Judetean, nu este de legata de plata salariilor, a sporurilor si a cotelor catre stat, treaba noastra este sa aprobam organigrama si statul de functii ale Spitalului Judetean si conform celor legale, sa ne ocupam de partea care inseamna imobilele existente, care sunt in patrimoniul public al judetului Braila si eventual, de aparatura medicala si instrumentar medical. Responsabil de salarizari, sporuri si cote platite la stat este managerul unitatii, impreuna cu Colegiul Director, cei trei directori, care sunt interimari, cu toti. In ultimele zile, datorita faptului ca in incinta Spitalului Judetean s-a raspandit zvonul ca in spatele nu stiu caror restructurari sau taieri de salarii este implicarea noastra, sau a mea, ca presedinte al CJ, am luat decizia ca fiecare, la spitalul sau, sa-si aplice prevederile inscrise in meseria de manager”.

Stancu a mai spus ca, potrivit legislatiei in vigoare, cheltuielile cu personalul trebuie sa se incadreze in prevederile bugetare, adica trebuie sa existe un echilibru intre venituri si cheltuieli. El a precizat ca “gaselnita” pe baza careia s-a mers ani de zile, pana acum, a fost ca la capitolul venituri proprii – care, in realitate, sunt de maximum un miliard lei vechi pe an -, fosta conducere a trecut in mod fictiv 247 miliarde lei, pentru ca, pe hartie, echilibrul bugetar sa fie realizat. In aceste conditii, in totalul cheltuielilor, salariile reprezinta, de fapt, circa 95%.

Stancu a mai declarat ca spitalul, de fapt, are rostul de a trata oameni, nu de a plati angajatii, iar daca toti banii se duc pentru achitarea salariilor, nu mai ramane mai nimic pentru medicamente, materiale sanitare, analize, utilitati, lucruri strict necesare pentru tratarea bolnavilor, iar rezultatul va fi ca “se va introna acolo patria paduchilor, patria puricilor, ceea ce, pe ici, pe colo, probabil s-a mai si intamplat. Nu cred ca omul vine la spital, ca sa fie trimis la farmacia din colt sa-si ia pansamente, medicamente si asa mai departe, nu cred ca asta este rolul spitalului”.

Seful CJ a precizat ca, de fapt, cauza acestei situatii, este manageriatul din perioada mandatului lui Stefan Mihailescu, insa, pe de alta parte, a declarat ca nici manageriatul din acest moment nu este cel mai bun: “Ei au un mandat, o sa-i analizam la trei luni, nu este calea buna, o sa schimbam manageriatul de acolo, nu-i nicio problema, ii aducem de la Galati, ca am vazut ca-s mai priceputi astia de la Galati, poate aducem nu de la Constanta, de la Ramnicu Sarat, nu stiu de unde, poate gasim foarte buni in Braila, dar m-am chinuit si n-am sesizat pana acum; poate or fi si n-am sesizat eu, poate aveti dvs idei in ceea ce priveste un nou manageriat acolo, dar va repet, lucrurile sunt scapate de sub control in ceea  ce priveste perspectiva acestui spital”.

In acest context, Stancu a declarat ca se gandeste la varianta de a revoca Hotararea de Consiliu prin care s-a acceptat preluarea Spitalului Judetean in administrarea CJ si sa-l dea inapoi, in administrarea Ministerului Sanatatii: ”Iau in calcul, ma gandesc daca nu o sa va propun – fiindca legea permite si l-am intrebat pe domnul secretar – revocarea Hotararii de Consiliu Judetean pentru preluarea Spitalului Judetean, pe motivul foarte simplu ca o parte din oamenii politici au gasit gaselnita gaselnitelor, ca vinovat este Consiliul Judetean, ca s-a ajuns la aceasta stare conflictuala. Nu stiu de unde pana unde noi ne ocupam de salariile lor si nu stiu cat rau am facut noi Spitalului Judetean, creand cel putin o strategie si o parte dintre lucruri chiar le-am si rezolvat, pompand niste bani in Spitalul Judetean. Am uitat ca, prin votul dvs am rezolvat problema lifturilor, ca se cadea din lifturi la Corpul A, cel putin, am uitat ca alimentarile cu energie electrica erau cu cozi de matura si totul s-a facut dupa un sistem din asta care functioneaza pe 3 cai de alimentare pentru salile de operatie, pentru terapie si alte sectii vitale ale spitalului, uitam ca astazi in curte se asfalteaza, ca mergeai ca in filmele cu prosti acolo, trebuia sa fii foarte orientat cand mergeai prin curte si alte lucruri care sunt in curs de a se face. E drept ca la nervi si la suparare… Probabil ca va trebui sa va consult in curand, daca continuam investitiile in Spitalul Judetean sau nu”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-