Published On: vin, Sep 3rd, 2010

Spitalul Judetean va concedia doar circa 150 de angajati

Share This
Tags

* este intelegerea la care s-a ajuns in comisia paritara constituita din reprezentanti ai conducerii si sindicatelor * numarul celor ce vor ramane fara slujba a scazut substantial, de la cel vehiculat initial, de circa 400 de persoane * presedintele CJ considera ca numarul celor ramasi este mare, dar l-a acceptat, din motive sociale

 

Comisia paritara conducere – sindicate constituita la Spitalul Judetean Braila, pentru a stabili o varianta de reducere de personal care sa fie acceptata de ambele parti, a ajuns la un rezultat. Dupa calcule si discutii care au durat cateva zile, membrii comisiei au batut palma pe o organigrama care sa cuprinda 1.474 de persoane, mult peste cele circa 1.270, pe care le-ar fi vrut, initial, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu. Nu numai conducerea si administratia locala care are in subordine unitatea spitaliceasca au lasat de la ei, ci si angajatii, care au acceptat sa le fie reduse salariile, numai sa nu fie concediati.

Noua organigrama a fost aprobata astazi, in regim de urgenta, in plenul Consilului Judetean, iar managerul interimar al spitalului, Rodica Sin, a prezentat alesilor acordul la care s-a ajuns: ”In urma consultarilor cu sindicatul, am ajuns la un numar de 1.474 de posturi. Personalul care va fi disponibilizat va fi in numar de 150; pentru acest numar de posturi nu putem spune inca valoarea salariilor, deoarece sunt pe functii si nu putem face o evaluare deocamdata, iar pentru incadrarea in bugetul de venituri si cheltuieli de 35 de miliarde lei vechi, vom comunica ulterior procentul care va fi afectat asupra intregului fond de salarii. Numarul de 1.474 a fost stabilit impreuna cu sefii de sectie si cu normativul in vigoare, astfel incat sa fie asigurat actul medical”.

Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, a cerut asigurari exprese managerului Sin, privind faptul ca salariile se vor incadra in suma-limita de 35 de miliarde lei vechi: “Noua va rog sa ne spuneti daca in urma noii organigrame, conform celor discutate impreuna cu Consiliul de Administratie, va incadrati cu total salarii, plus sporuri, plus darile la stat – ca banuiesc ca nu mai aveti de gand sa platiti salarii si sa nu platiti darile la stat, ca v-am dat si o circulara in acest sens – daca va incadrati in suma de 35 de miliarde. Ne intereseaza, pentru ca CJ pune foarte multi bani in ceea ce priveste Spitalul Judetean Braila si pentru ca ne intereseaza starea de sanatate a populatiei si daca nu aveti bani de medicamente, de materiale sanitare si de cele necesare spitalului, inseamna ca va duceti la serviciu ca sa aveti de unde veni, iar noi, ca si consilieri, nu dorim lucrul asta. Noi dorim ca spitalul sa aiba medicamente, sa aiba materiale sanitare, sa aiba dezinfectanti si nu in ultimul rand, personal medical specializat care sa si utilizeze toate aceste materiale.”.

Sin a declarat: “Da, ne incadram in cele 35 de miliarde, asiguram plata tuturor drepturilor banesti fata de bugetul de stat, iar pana la concurenta sumei de 53 de miliarde lei vechi, cat este contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, putem sa asiguram un minim de medicamente, materiale sanitare, dezinfectanti pentru institutie si incercam sa platim si o cota din datoria inregistrata la Directia de Finante la aceasta ora”.

Stancu a declarat ca, in opinia sa, numarul de personal pentru care s-a batut palma este mare: “Din punctul meu de vedere, o spun clar, sunteti multi la Spitalul Judetean. E un punct de vedere personal, poate sa fie gresit. Si am sa va spun de ce: ii spuneam unei colege de-a dvs aseara, “ia imparte 1474 la circa 700 de pacienti  si vezi cat iti da: iti da doua cadre sanitare pe un spitalizat”, dar va trebui ca in Consiliul de Administratie sa faceti o o analiza, din punctul asta de vedere”.

Dupa sedinta de Consiliu Judetean, presedintele CJ a facut cateva comentarii cu privire la noua organigrama aprobata pentru Spitalul Judetean. El a explicat ca a acceptat aceasta varianta, in primul rand, pentru ca se incadreaza in suma-limita ce poate fi alocata cheltuielilor cu salariile si in al doilea rand, pentru ca, la vremuri de criza, este constient ca a lasa un om fara serviciu este o adevarata tragedie pentru familia acestuia: “Nu ca nu m-ar interesa numarul de personal, dar avand in vedere perioada in care ne aflam si faptul ca Braila nu duce lipsa de someri, am considerat sa cautam o cale de mijloc, intre 400, cat trebuia sa disponibilizam si cam 200, cat trebuie sa disponibilizam acum; 50 au plecat la pensie, in jur de 150 de mai trebuie disponibilizati. Conducerea, asa cum va hotari impreuna cu sindicatele, va trebui sa gaseasca criteriile pe baza carora sa se faca disponibilizarile. Ne-am grabit sa aprobam astazi organigrama pentru a da curs etapei urmatoare, pentru a se definitiva si stabiliza personalul din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta. N-as spune ca e cea mai buna solutie, nu spun ca e cea mai proasta solutie, este o solutie de compromis, care sper sa conduca la o aprovizionare ritmica cu medicamente in spital, cu materiale sanitare si cele necesare desfasurarii in bune conditii a actului medical”

Intrebat concret daca salariile celor ramasi pe posturi va scadea, seful CJ a confirmat acest lucru: “Salariile o sa scada, nu o sa scada atat cat as fi dorit eu, in schimb, din ce s-au inteles cu sindicatele, vor umbla la niste procente, pentru a se intra in cei 35 miliarde lei vechi, mergand pe principiul solidaritatii, ca sa ramana cat mai multi cu locuri de munca, adica sa nu ramana numai 1276, cat am spus noi, ci sa ramana cu aproximativ 200 mai mult si atunci sunt inca 200 de familii care mai iau un salariu, poate nu asa cum era odata, dar macar cat de cat, sa poata trai”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-