Published On: vin, Sep 24th, 2010

Sistemul majoritar de vot are mari probleme de legitimitate democratica

Share This
Tags

*este opinia presedintelui Asociatie Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, exprimata astazi, la Braila * el sustine ca exista “mai multa indreptatire democratica” pentru sistemele proportionale de vot, decat pentru cele majoritare

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu a fost prezent astazi la Braila, unde, printre altele, a moderat o masa rotunda pe tema „Efectul de bumerang. Se poate imbunatati participarea electorala prin modificarea legislatiei?”. Cu aceasta ocazie, au fost analizate cele mai importante aspecte privind legislatia electorala, pentru modificarea cadrului legislativ, in vederea unificarii practicilor electorale la nivelul tuturor tipurilor de alegeri si pentru eliminarea posibilitatilor de frauda. La eveniment au participat, printre altii, deputatul PDL Viorel Balcan, presedintele PNL Braila, Catalin Boboc, vicepresedintele PSD Braila, Doru Damian, primari din localitatile judetului si secretarul judetului, Nicu Filoti.

Presedintele APD a declarat, de la bun inceput, ca toate partidele ar fi dezavantajate de sistemul majoritar de vot si de aceea, crede ca nu va exista sustinere pentru acesta, cand va fi vorba despre  amendarea legislatiei electorale: “Nu exista la nivelul partidelor din Parlament, la momentul de fata, o sustinere pentru un sistem majoritar. In ceea ce priveste APD, noi credem ca sistemul majoritar este mostenit dintr-o epoca anterioara democratiei si ca are mari probleme de legitimitate democratica, motiv pentru care permanent am fost impotriva acestuia, de la inceputul anilor ’90. Acest sistem imparte societatea in doua: in cei care voteaza cu invingatorul si cei care voteaza cu invinsul, iar asta inseamna ca cetatenii nu mai sunt egali. Cand sistemele proportionale s-au introdus mai intai in Tarile de Jos, in Belgia si Olanda, acum mai bine de 100 de ani, s-au introdus tocmai pentru ca sistemul proportional reprezinta toti cetatenii in mod egal, partidele politice sunt reprezentate proportional in Parlament. Deci din acest punct de vedere, exista cu certitudine mai multa indreptatire democratica pentru sistemele proportionale, decat pentru sistemele majoritare. Noi nu am sustinut niciodata sistemul majoritar, pentru ca, desi teoretic are beneficii- beneficiul ar fi acela ca asigura o majoritate parlamentara clara, dar nimic nu ne asigura asupra acestui beneficiu, iar efectele perverse sunt numeroase”.

Pirvulescu a prezentat si sistemul pe care-l sustine APD, ca fiind cel mai potrivit pentru Romania: “Sistemul nostru este de genul urmator: 50% din mandate, jumatate din Parlament, este ales prin vot majoritar, intr-un tur, cum se alege, de exemplu, mai nou, presedintele Consiliului Judetean si 50% sunt alese prin vot proportional si asigura compensarea disproportiilor care apar in prima jumatate. Asta-i modelul german si in Germania niciun partid politic nu are mai multe mandate decat proportia voturilor pe care le-a obtinut. In Germania , pentru a asigura aceasta compensare proportionala, exista o lista pentru jumatatea din mandate proportionala. Eu cred ca este un sistem bun si just, pentru ca asigura, pe de o parte, celui ales mandatul, dar pe de alta parte, nu creeaza minoritati nereprezentate.

Eu cred ca mai important lucru pe care l-am putea obtine dintr-o reforma electorala, mai important decat orice, este sa nu mai avem suspiciuni de frauda electorala la alegeri. Sunt convins ca parlamentarii nu-si doresc sa mai repete experienta din 2008, dar pe de alta parte, nu sunt convins ca in momentul de fata exista o majoritate in Parlament, pentru o reforma electorala si asta complica foarte mult lucrurile”.

Actiunea face parte din proiectul „Pentru alegeri de nota 10”, implementat de catre Asociatia Pro Democratia, in parteneriat cu Autoritatea Electorala Permanenta si Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale si finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. In urma discutiilor si sugestiilor adunate din teritoriu, in cadrul acestor mese rotunde, APD va concepe la finele acestui an un document de politici publice privind reforma electorala, in care va prelua ideile exprimate de politicieni, oameni de administratie, ONG-uri din intreaga tara, iar documentul respectiv va fi transmis Parlamentului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-