Published On: lun, Sep 20th, 2010

Seceta si grindina – coordonatele anului agricol 2010

Share This
Tags

* in ciuda acestor probleme, raportul sefului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala nu este deloc pesimist

Traian Cismas, proaspat revenit in functia de director al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurarala Braila, a iesit astazi in public pentru prima data, in aceasta calitate oficiala. El a prezentat, in cadrul Colegiului Prefectural, raportul de activitate al directiei, pe trimestrul II al anului in curs. In conditiile in care, ascultandu-i pe agricultori, te iei cu mainile de cap, de groaza, raportul a fost unul ce a pastrat un ton optimist, in care s-a vorbit despre seceta, dar nu si despre dezastrul pe care l-a produs in urma, s-a vorbit despre grindina, dar nu prea mult despre suprafetele calamitate de aceasta, s-a vorbit despre irigatii, dar nu si despre faptul ca multi agricultori au ramas fara apa, la un moment dat, dupa ce s-a constatat ca nu pot plati pretul, de 10 ori mai mare decat anul trecut.

“Regimul termic al aerului, cu temperaturi de 30-35 grade Celsius, a instalat fenomenul de seceta, umbrind sperantele agricultorilor de realizare a unor productii rentabile economic. Precipitatiile din luna iunie, cu valori cuprinse intre 15 si 105 litri/mp, insotite de grindina in unele zone ale judetului, au afectat atat culturile de toamna, cat si cele de primavara. Lucrarile de intretinere a culturilor de toamna, cat si ale celor de primavara, au fost executate in functie de posibilitatile financiare a fiecarui producator agricol.

Au fost fertilizate cerealele paioase pe urmatoarele suprafete: * grau – 42.500 ha, reprezentand 55% din suprafata totala * orz – 8.300 ha, reprezentand 45 % din suprafata tatala * orzoaica – 3.300 ha, reprezentand 20,6% din suprafata totala. Toata suprafata de grau a fost erbicidata.

Erbicidarea culturilor de primavara a fost efectuata pe o suprafata totala de 83.076 ha, din care, pe culturi: * la porumb – 46.511 ha, reprezentand 66% din total suprafata * la floarea soarelui – 36.565 ha,

reprezentand 57%. Prasilele mecanice si manuale au fost executate pe intreaga suprafata, in functie de perioada de insamantare si densitatea buruienilor rasarite in cultura”.

Si daca toate cifrele deja amintite nu au fost de ajuns, raportul cuprinde si un inventar al mijloacelor tehnice se care dispun agricultorii braileni, fara insa a cuprinde si numeroasele pluguri sau alte utilaje improvizate, trase de cai si impinse de tarani, pe terenurile de cateva ha pe care le detin si pe care nu-si permit sa le lucreze: “Agricultorii braileni detin in parcul de tractoare si masini agricole un numar de : 3.653 tractoare de diferite puteri; 3.104 pluguri diferite; 615 combine pentru paioase, din care 352 din import; 14 combine tractate pentru porumb; 220 masini pentru aplicarea amendamentelor; 1.905 grape cu discuri; 147 tavalugi; 36 nivelatoare; 414 combinatoare; 857 semanatori pentru paioase; 975 semanatori pentru prasitoare; 396 masini de erbicidat; 1.669 remorci tractor. DeficituI de precipitatii a dus Ia declansarea din timp a campaniei de irigatii, astfel incat la finele lunii iunie, agricultorii braileni aveau irigata o suprafala totala de 37 .462 ha, din care, pe culturi: 16.166 ha grau, 1.643 ha orz, 5.108 ha porumb, 1.207,4 ha floarea soarelui, 2.627 ha soia, 8.066 ha orez, 1.933 ha legume si cartofi, 16 ha culturei furajere, 423,5 ha rapita, 230 ha alte culturi, 40 ha vii si livezi”.

Directorul Cismas nu a precizat insa ca, la finele lunii august, dupa ce au irigat, taranii au ajuns sa-si blesteme zilele, cand le-au venit facturile si au vazut ca renuntarea completa a subventionarii curentului electric pentru pomparea apei destinate irigatiilor a crescut pretul udarilor de 10 ori.

Comentarii

comentariu

About the Author

-