Published On: mar, Sep 28th, 2010

Se tot schimba modificarea, cand e vorba de pretul gigacaloriei

Share This
Tags

*CLM a aprobat pentru a treia oara, in cateva luni, pretul de facturare la populatie a energiei termice pentru iarna 2010 – 2011 * reprezentantii asociatiilor de proprietari se tem ca aceasta varianta nu este si ultima

Consiliul Local municipal a stabilit, in aceasta saptamana, un nou pret al energiei termice platite de populatie, dupa ce Prefectura a contestat legalitatea hotararii aprobate in august, pe aceasta tema, prin care pretul amintit era fixat la 262 lei/gcal. Prefectura a sesizat ca nu s-a tinut cont de compensare de la bugetul statului, acordata de Guvern, pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei. In aceasta ultima varianta, consilierii au stabilit un pret de facturare catre populatie de 192 lei/Gcal, inclusiv TVA. Diferenta pana la pretul de productie  de 374,32 lei/Gcal va fi subventionata atat de la bugetul local – respectiv, 87,72 lei/Gcal -, cat si de la bugetul de stat, prin compensarea la combustibilul folosit de “CET” pentru producerea agentului termic – respectiv, 94,6 lei lei/Gcal.

In acest context, brailenii care inca isi mai au apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare vor plati in iarna care vine 192 lei/Gcal, cu 20 de lei mai mult decat pretul de pana acum. Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a precizat , insa, ca are mari dubii cu privire la faptul ca banii promisi ca subventie de la bugetul de stat vor veni cu adevarat. El se teme ca tot bugetul local va trebui sa acopere sumele respective: “Problema este legata de cat se angajeaza Guvernul sa sustina din acei 94,6 lei/Gcal. Daca ar fi fost asa, in acest an, pe aproximativ 200.000 de gigacalorii, ar fi trebuit sa primim circa 190 de miliarde de lei vechi, dar am primit doar circa 50 de miliarde. Deci, am respectat niste hotarari de Guvern, dar ceea ce este in realitate este faptul ca municipalitatea va sustine, in anul acesta, in jur de 150 de lei pe gigacalorie, preluand practic suma pe care Guvernul nu o va achita”.

Marian Covache, presedintele Federatiei “Uniunea Asociatiilor de Proprietari”, se teme, insa, ca aceasta a treia varianta votata de consilieri ar putea sa nu fie si ultima: ”Pentru ca tot pomeneam zilele trecute de caterinca pe care o fac consilierii locali braileni, mentionam ca in textul de hotarare primit la Federatie, pe suport scris, asa cum a fost prezentat el pentru a fi votat si votat in final, nu se pomeneste nicaieri despre perioada de referinta in care se aplica acest pret la gigacalorie. Nu este exclus ca spre finele anului, in vreme ce guvernantii actuali vor parasi scena politica, intr-un alt haos, sa ne trezim cu o alta hotarare si cu un alt pret al gigacaloriei la Braila.In Romania de azi totul este posibil!”.

 

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-